Annonse


PC-kort med GPRS

Det nye kortet fra Xircom minner om Nokias Phonecard, men i stedet for HSCSD (høyhastighetsdata) har Xircom satset på GPRS (General Packet Radio Service). Hastighetsmessig betyr det lite, så lenge nettoperatørene ikke åpner for mer enn tre luker til nedlasting. Den største fordelen er at du alltid er koblet mot Internett, og at du betaler for den mengden av data du mottar, og ikke for tiden du er på nett.

Tre tidsluker

Kortet veier bare 57 gram, og skal ha et beskjedent strømforbruk. Det kommer i to ulike versjoner, ett for GSM 900/1800 (Europa) og ett for GSM 900/1900 (deler av USA og Asia).

Kortet er av type II, og har støtte for inntil fire tidsluker nedlasting, som gir teoretisk hastighet på 53,6 Kbit/s. I Norge støttes foreløpig ikke mer enn tre tidsluker ned. Med 13,4 Kbit/s per tidsluke (C2) vil det gi 40,2 Kbit/s.

Men du kan fremdeles bruke kortet til å foreta en vanlig GSM-oppkobling (opptil 14.4 Kbps for de nettverk og telefoner som støtter det). Samtidig har du tilgang til SMS, og ved å plugge et håndsfri-sett inn i kortet kan du foreta vanlige mobilsamtaler.

Annonse


Kommer til høsten

GPRS-kortet støtter seg på standard NDIS-drivere fra Microsoft, og kan derfor brukes på en hvilken som helst PC med type II kortport og Windows operativsystem (Win 98 eller nyere).

Det er litt usikkert når kortet kommer i butikkene her hjemme, men pressekontakt i svenske Xircom, Anna Hermansson, sier til ITavisen.no at kortet skal lanseres i Norden i tredje kvartal. Xircom har allerede i dag GPRS-moduler for integrering i OEM-utstyr.

Kan bli svindyrt

Prisen for et Xircom GPRS-kort vil for sluttbruker ligge på 490 Euro (drøyt 4.000 kroner). Denne prisen er uten noen form for subsidier eller binding til teleoperatør. Trolig vil kortet også bli solgt som en del av en pakke (bundlet), slik at du kjøper GPRS-kort, abonnement og tjenester fra samme operatør til en lavere pris.

For at GPRS skal bli en suksess er brukerne avhengige av at operatørene kommer opp med nye prismodeller. Å betale opp til 100 kroner for å laste ned 1 MB WAP-innhold er kanskje ikke så galt. Men at du må betale 20-25 kroner hver gang noen sender deg en e-post på 1 MB, det kan fort bli en svindyr fornøyelse!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse