Annonse


Brannmur – helt gratis!

Programmet heter eSafe , og du finner det både på Tucows, Download.com og på eSafes eget nettsted.

Dette er brannmur

For de som ikke er helt sikre på hva en brannmur er, skal vi ta det fra begynnelsen. Så lenge du er på nettet, risikerer du at fremmede folk bruker maskinen din. Hvor stor denne risikoen er, om omdiskutert blant IT-lærde.

Men sikkert er det at jo lenger du er ute på nettet om gangen, desto større er risikoen for at noen sporer opp porten og IP-adressen din og snoker i dine saker eller bruker din «identitet» til ett eller annet skummelt.

Vedlegg

I tillegg sendes det nesten daglig ut e-post med såkalte trojanske hester, små programmer som gjør hærverk på maskinen din og sender seg selv videre til alle e-postadressene du har samlet opp i Outlook.

Annonse


Problemet eksisterer egentlig ikke før du har åpnet et vedlegg, men det finnes finurlige måter å få deg til å gjøre det på. Som å kamuflere vedlegget som et sexy bilde av tennisstjerna Anna Kournikova, for eksempel.

Reklame-roboter

I tillegg blir du stadig utsatt for reklame-roboter som prøver å kartlegge dine bevegelser på nettet for å sende deg propaganda for varer det ser ut som du kan tenke deg å kjøpe.

Disse robotene installerer seg på harddisken din og går ut på nettet for å sende informasjon tilbake dit de kommer fra. En slik robot finner du for eksempel i siste versjon av komprimeringsprogrammet WinZip, dersom du velger den reklamefinansierte gratisutgaven.

Stenger ute

En brannmur stopper i utgangspunktet effektivt alle eksterne oppkall mot din maskin, samtidig som ingenting blir sendt ut. Med andre ord er du ikke lenger på nettet, dersom du stenger døra helt. Poenget er å stenge døra bare for uønskete oppkall og utsendelser.

Sandkasser

Det gjør eSafe på en smart måte ved hjelp av såkalte «sandboxes» – «sandkasser». Hver gang det kommer en pakke til deg i form av en fil eller en forespørsel, legges disse i en egen «sandkasse» for nærmere undersøkelse. Først konstaterer brannmuren om dette er fiendtlig eller vennligsinnet. Den sjekker filen opp mot oppdaterte databaser over nye og gamle, kjente virus.

Deretter vises resultatet, slik at du selv kan avgjøre om du vil la filen utføre sitt gjøremål. Velger du «OK», går prosessen videre på samme måte som om du ikke hadde hatt brannmuren. Velger du nei, blir prosessen stoppet der og da.

Plagsom

Det hele fungerte utmerket for oss. Bot’en i Winzip-programmet prøvde hele tida å komme seg ut på nettet fra vår maskin, men vi sa nei. Til slutt ble den plagsom, og så lot vi den gjøre som den ville. WinZip er jo ikke banditter, får vi tro.

Og slik fortsatte det. Hver gang noen ville inn, sørget brannmuren for at de banket høflig på først og lot seg undersøke i karantenerommet før de fikk komme i kontakt med vår høyt skattede maskinvare.

I tillegg har eSafe oppdaterbar virusvasker som rutinemessig henter ned nye sikringsmoduler fra nettet, og en modul som sperrer uautoriserte personer – enten de sitter på arbeidsrommet ditt eller logger seg inn med din tillatelse utenfra – fra å gjøre endringer på systemet ditt uten ditt samtykke.

Du har tre hovednivåer: off, high, low, normal og extreme. Men brannmuren kan selvsagt også settes opp i detalj av den mer avanserte brukeren.

Sikker nok?

Mange andre brannmurer er basert på et relativt komplisert oppsett av regler som fordrer en viss erfaring og innsikt i hva det egentlig er du skal verge deg mot. eSafe vil muligens ikke tilfredsstille den erfarne eller superparanoide bruker, men den er mer enn bra nok for nybegynneren.

I tester ute på nettet blir eSafe betegnet som en av de minst sikre. Da vi prøvde den med den Leak-testen til Gibson Research, var den imidlertid vanntett så lenge du svarte «nei» på spørsmålet om programmet skulle koble seg på nettet. Svarte du «ja», var alt vidåpent.

Med andre ord er ikke eSafe særlig smart eller felksibel, slik de beste brannmurene er. Men låser du døra, er den stengt også med eSafe. Vil du ha den på gløtt og faktisk gjøre noe på nettet, lønner det seg å velge en brannmur med større muligheter for skreddersøm.

100% gratis

I likhet Zonealarm og flere andre er eSafe gratis. Her er det ikke snakk om 30 dagers prøvetid, plagsomme annonsebannere eller annet juggel. Programmet kommer som det er, men er i tillegg oppdaterbart via eSafes nettsted.

Hvordan eSafe tjener penger? De regner som så at dersom mange nok privatbrukere liker dem, så vil en viss prosent av dem være beslutningstagere i næringslivet. Disse vil velge eSafe som bedriftens sikkerhetssystem. Og det koster penger, det!

Her er noen av de andre gratismurene på nettet:

Zone Alarm
Tiny Personal Firewall
Sygate Personal Firewall

Du kan også laste ned en 30 dagers prøveversjon av en norsk variant, fra Norman

Og her finner du en bra liste over de fleste – både freeware, shareware og salgsvare:
ZDNet Download

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse