Annonse


Lag dine egne e-bøker

ITavisen.no har tidligere skrevet om den enorme mengden gratis litteratur som er tilgjengelig via enorme bokbaser på Internett. Det er imidlertid både tungvint og tildels slitsomt å lese bøker som strekker seg over flere hundre sider på en bærbar eller en stasjonær datamaskin, når man sitter på bussen eller på tannlegens venteværelse.

Ditt eget verdensbibliotek

Er man derimot i besittelse av en håndholdt datamaskin, kort sagt en PDA, er saken imidlertid ganske annerledes. Med et par gratisprogrammer og et fåtall Internettadresser, kan hele verdenslitteraturen kodes om til e-bøker og lastes inn i PDA’en.

Det er selvsagt mulig å gjøre en lang historie kort ved å gå inn på Barnes&Nobles hjemmeside, der de tilbyr en rekke titler gratis, ferdig formatert for PDA. Men titlene som tilbys her er bare et ørlite knippe av all den vidunderlige litteraturen som ligger på nettet til fri avnyttelse.

Dette gjelder selvsagt litteratur hvis forfatter er død for over 70 år siden, og som i de fleste tilfeller ikke lenger er opphavsrettsbeskyttet.

Annonse


Slik gjør du det

ITavisen.no tok utgangspunkt i e-bokformatet Microsoft Reader, som kan lastes ned gratis fra Microsofts hjemmeside. MS Reader m/ClearType er installert på lommePC’er som bruker MS PocketPC operativsystem, det vil si på modeller som HP Jornada, iPAQ (Compaq) og Casio Cassiopeia E-115.

For å lage e-bøker for Reader, kan man enten laste ned Reader Works Standard eller en egen plug-in for Word. I RW Standard legger man kun inn bilder og tekst i riktig rekkefølge, så sørger programmet for resten. Innholdet konverteres til en .lit-fil og filen formateres til et lesbart resultat.

Enkelte avsnitt og kapitteloverganger kan bli en smule annerledes enn de ville vært i en trykt utgave eller en ferdig e-bok fra et av de store forlagene, men det er langt fra uleselig, snarere lesverdig.

Enklest med add-in

ITavisens erfaring er imidlertid at det er enklere å bruke Reader add-in for Word. Vi lastet simpelthen ned en plug-in fra Microsofts hjemmeside, installerte den og fikk opp et eget ikon på Standard-linjen i Word, merket med tre grønne blader og teksten “Read”.

Det vi gjorde var ganske enkelt å finne frem en tekst vi ønsket å lese som e-bok – i dette tilfellet Jonathan Swifts “Gullivers Travels” (som i fullversjonen er langt mer enn en barnebok om små, rare lilleputtmennesker). Hvor man finner bøker som dette, er omtalt i artikkelen “Last ned gratis e-bøker.” Boken ble kopiert over i Word, all uvesentlig informasjon i begynnelsen av dokumentet ble fjernet, og manuskriptet ble autoformatert med fonten Times Roman.

Deretter klikket vi simpelthen på “Read”-ikonet, dokumentet ble automatisk lagret og vi ble bedt om å legge inn tittel og forfatter. Vi la inn ønsket plassering av den ferdige .lit-filen, og klikket OK. programmet sørger selv for all koding – dersom det dukker opp feilmeldinger kan det være fordi man har glemt å formatere dokumentet på forhånd.

Gullivers digitale reise

Gullivers Reiser var plutselig blitt e-bok, klar til innlasting på vår Compaq iPaq. En kjapp synkronisering, og bussturen hjem blir en reise i Swifts univers, istedenfor en trøtt og gørrkjedelig humpetitten i retning Sinsenkrysset.

Microsoft Reader add-in har imidlertid sine begrensninger. E-boken bør komponeres ut fra ett, helt dokumentet, hvilket kan gi noen litt uadekvate overganger. Tabellene må være enkle, og grafikken må ikke være altfor komplisert. Gif og tiff godtas ikke – disse gjøres om til jpg.

Skal man lage e-bøker av den mer avanserte sorten, med perfekte innholdsfortegnelser og plettfri formatering, er det nok påkrevet med Reader Works Publisher, som er lang fra gratis.

Kilde:

Prosjektet “E-bøker i Norge”: www1.his.no/ebok

Du kan laste ned både MS Reader Works og Reader add-in for MS Word fra denne adressen:

www.microsoft.com/reader/info/selfpublish.htm

MS Reader får du her:

www.microsoft.com/reader

Annonse