Hopp til navigasjon Hopp til innhold

NRK først med UMTS-TV

NRK Telekom kan skryte av å være de første med en TV-sending spesialtilpasset UMTS-nettet. Uten at verken mobiltelefon eller nettverket er på plass.

Nina Owing på UMTS
UMTS-sendingen er komprimert i MPEG-4 og er tilpasset en streaming-overføring på 200 Kbit/s, opplyser NRK. Det er snakk om en utgave av Dagsrevyen, tilpasset den nære fremtids mobileterminaler.

Avansert radio

– I første omgang er dette en slags avansert radiosending med gode illustrasjoner på hver sak. Etterhvert vil en rekke telefoner ha større skjermer, og kvaliteten på bildene vil bli bedre, sier Anne Halvorsen i NRK Telekom.

NRK presiserer at de ikke tror TV via mobil kommer til å ta over for vanlig fjernsynstitting.

– Men i bilen på vei hjem fra hytta kan det være fint å få med seg siste skåring av favorittlaget. Eller kanskje man ønsker å se et Dagsrevyinnslag man gikk glipp av, mens man venter på et fly i utlandet, lyder Halvorsens vyer.

NRK regner i likhet med mange andre at MPEG-4 kommer til å bli standarden for komprimering av levende bilder for UMTS. Resultatet av »Nina Owing på UMTS» er en 3 minutter og 40 sekunder lang snutt i farger, med en størrelse på 5 Mb.

Stikkord: Mobil