Annonse


GPRS kan bli svindyrt

I februar lanserer Telenor og NetCom sitt tilbud om GPRS, og mange er svært spente på hvilken pris de vil legge seg på.

I Norden er det kun svenske Europolitan som har lansert sitt GPRS-tilbud. I følge beregninger utført av det svenske nettstedet Ny Teknik, vil det med deres tilbud bli opp til 100 ganger dyrere med dataoverføring enn med ett ordinært GSM abonnement.

GPRS best på surfing

Skal man derimot surfe på Internett er GPRS et mye bedre alternativ enn GSM.

Pakkeformidlingen i GPRS gjør det mulig å ta betalt for overført mengde data i stedet for oppkoblet tid. Med de to abonnementsformene som Europolitan presenterte første desember koster en megabyte enten 25 eller 175 kroner, avhengig av hvilken månedsavgift man velger.

Annonse


Dersom man kobler seg opp via GSM blir prisoverslaget annerledes, da dette er et kretsoppkoblet nett.

Selv framhever Europolitani GPRS som en teknologi som vil gjøre det mer kostnadseffektivt å hente data over mobilnettet.

Store hemmeligheter

– Hva mener NetCom om tilbudet til Europolitan og hvilken priser vil de selv legge seg på?

– Dette er hemmelig. Det jeg kan si er at vi vil tilby ulike prismodeller. En mulighet er at man har en fastprismodell og en annen stykkpris som avhenger av datamengder man henter ned, forteller informasjonssjef Guri Wormdahl i NetCom, til ITavisen.no.

Wormdahl innrømmer at de studerer prisene til Europolitan men vil ikke uttale seg om hvorvidt dette er for durt.

Anbefaler heller highspeed

– Hva mener Telenor om prisene til Europolitan og beregningene som viser at dataoverføring kan bli 100 ganger dyrere?

– GPRS vil ikke i første rekke være gunstig for å laste ned store ting. Skal man laste ned store mengder data vil det være highspeed som er mest gunstig å bruke. Der er logikken bedre på store dataoverføringer, forteller informasjonskonsulent Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil.

Det er på »der og da»-informasjon og at man alltid er oppkoblet som er den store styrken til GPRS. I tillegg gir det høyere hastighet enn vanlig GSM, sier Johnsen til ITavisen.no.

I likhet med NetCom holder Telenor kortene tett til brystet når det gjelder kommende priser og tjenester på GPRS. Men i følge Tuman Johnsen skal ikke Telenor Mobil basere seg på hva andre tar.

– Vi gjør en selvstendig prisanalyse som vi baserer våre priser på, sier Tuman Johnsen.

Testing inne i siste fase

Når GPRS ankommer det norske markedet vet man ennå ikke med sikkerhet, men både NetCom og Telenor kommer trolig med sitt tilbud i februar. Testing av nett og terminaler pågår nå for fullt, men noe stort omfang av tjenester ventes ikke i førsteomgang.

Wormdahl antar vi vil se noe av det samme mønstret som med WAP. Først kommer terminalene og deretter vil tjenestene bygges gradvis. Men noe skal være på plass ved lansering, men hva – det er hemmelig.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse