Annonse


Utepils med trådløs Quake?

– Hoteller og flyplasser og populære uteområder får nå dekning av trådløse nettverk, sier salgssjef Hans-Petter Hansen hos Cisco Systems Norge.

Han er overbevist om at trådløse nettverk vil ta av for fullt i 2001. Det viktigste er at du kan frakte den bærbare PC-en mellom kontor og møterom, uten å tenke på kabler.
Både Cisco og Dell lanserer nå rimelige, trådløse nettverk for hjemmebruk.

Mobilt, fleksibelt og kabelfritt

De nye trådløsnettene følger standarden 802.11b som overfører opp til 11 Mbp/s.
Komponentene, som består av PCMCIA-kort, PCI-kort og basestasjoner, er kompatible på kryss og tvers av forskjellige produsenter og merker.

Det er ikke bare mobiliteten som gjør trådløsnettene så populære. Trådløst innbærer også at du slipper å trekke kabler. Det er en stor fordel både på kontoret og hjemme.

Annonse
Billig basestasjon fra Cisco

Cisco lanserte denne uken en billig basestasjon for hjemmebruk og småbedrifter. Nye Aironet 340 Base Station slippes på det amerikanske markedet i januar. Den er konstruert for å være enklere å installere enn Ciscos basestasjoner for større nettverk.

Nye Aironet 340 Base Station leveres i en utgaver; en med Ethernet RJ-45 port for internett-tilkobling via ADSL eller kabelmodem, og en annen med integrert 56 kbp/s modem.

Hytta til Røkke

– »Hjemmestasjonen» mangler roaming som automatisk flytter sambandet fra stasjon til stasjoner etter hvert som brukeren beveger seg gjennom lokaler eller områder med flere basestasjoner.

Hjemme vil mange greie seg med en basestasjon, eller et trådløskort i hver PC, sier Hans-Petter Hansen. Det er bare Røkke som trenger flere basestasjoner på hytta.
Hjemmebasestasjonen har altså noen begrensninger i forhold til bedriftsbasestasjonen.

Cisco bra, men dyr

Da amerikanske PC Magazine testet noen trådløse nettverk tidligere i høst, utropte de Cisco Aironet 340 til testvinner, fordi det var raskest og hadde det beste administrasjonsverktøyet.
I Norge koster Cisco Aironet 340 PCMCIA-kort drøye 2000 kr, PCI-kortet 3000 kr og basestasjonen 9 700 kr, uten moms. Men dette er altså bedriftsbasestasjonen.

Nå blir det billigereDen nye hjemmestasjonen har en listepris på 3700 kr, men enkelte forhandlere vil nok selge den enda rimeligere når den kommer på markedet, sier Hans-Petter Hansen.

Nå har dessuten Xircom begynt å produsere trådløse nettverkskort i samarbeid med Cisco. Xircom-kortene er rimeligere enn Ciscos kort, men har likevel Cisco-funksjonalitet.

Avlyttingssikkert nettverk

– Sikkerhet er viktig enten trådløsnettet brukes hjemme eller på jobb. Cisco Aironet 340 støtter både 40 og 128 bits kryptering. De færreste ønsker at dataene skal lekke ut til en nabo som også bruker trådløst nettverk, sier Hans-Petter Hansen.

Dersom du har 2 Mbp/s bredbåndaksess mens naboen har vanlig ISDN, risikerer du dessuten naboens misunnelige tenåringssønn hacker nettverket for å kunne surfe på din linje.

Dell også med trådløst

Dell har begynt å levere nye bærbare PC-er med innebygd antenne for trådløst nettverk. Men Dell har nylig også lansert basestasjonen Bay Station til 3000 kr (3.900 kr) og PCMCIA-kort til 1300 kr (1.800 kr med moms).

– Vi venter på løsninger for Latitude, de bærbare nettverksmaskinene, som sannsynligvis vil være klar i februar. Deretter kommer PCI-kort for stasjonære, sier Hans-Christian Seime hos Dell Computer til ITavisen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse