Annonse


Høytsvevende fotoforretning

ImageSat International har nå sendt ut den første av en serie satellitter som er i stand til å ta høyoppløselig og detaljerte bilder av enhver flekk på jorden. Den israelske satellitten EROS-1 veier 250 kg, kostet 920 millioner kroner, og ble skutt opp fra Sibir ved hjelp av en russisk bærerakett, melder Reuters.

Ofek-3, en tidligere Israelsk overvåkingssatellitt er snart tom for drivstoff, etter over fire års drift i bane rundt jorden . EROS-1 kan holde seg i omløp i omlag seks år, og er den første av opptil åtte satellitter ImageSat har planlagt å sende opp de neste årene.

Den israelske staten eier 31 prosent av ImageSat. Til tross for at selskapet hevder satellitten er ment for kommersielt bruk, som byplanlegging og kartlegging, skriver israelske aviser at det israelske forsvarsdepartementet vil være en betydelig kunde.

Israel har økt satsingen på sitt satellittprogram siden de irakske angrepene med Scud-raketter i Gulf-krigen, skriver Reuters.

Annonse
EROS-1 bruker 90 minutter på å sirkle jorden, på 482 kilometers høyde, og vil være i stand til å ta bilde av hele jorden på sin ferd. Når flere satellitter skytes opp, vil man være i stand til å ha hyppigere dekning av hele jordoverflaten.

Eksperter har kalkulert prisen for ett høyoppløselig foto til å bli omlag 14.000 kroner. Analysebyrået Merril Lynch forventer at den kommersielle satellittfoto-industrien vil omsette for 60 milliarder kroner innen 2007.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse