Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny Symbian frister Nokia

Symbian, som blant annet står for programvaren i Ericsson R380, har nå lansert siste versjon av sin programvare-platform. Nokia vil basere sitt første Symbian-produkt på v6.0.

Nokia, Ericsson, Motorola, Panasonic, Philips, Psionm Sanyo og Sony har alle tatt ut lisens på Symbian-plattformen, som blant annet står for EPOC-operativsystemet i Ericsson R380 og flere Psion-produkter.

Nokia sier de vil basere sitt første Symbian-baserte produkt på plattform v6.0, som inneholder sesifikasjon for både Bluetooth, HTML og Java (PersonalJava 3.0 og JavaPhone 1.0), samt full støtte for sikekrhetsprotokollene SSL, HTTPS og WTLS.

På Ericsson R380 er det ikke uten videre mulig å legge til ny programvare, men i v6.0 av Symbian skal man fritt kunne installere tredjeparts applikasjoner utviklet.

Symbian har også hentet lisens på Nokias nye wapleser, som blant annet støtter WML 1.2. Likevel kjører Symbian v.6.0 kun wap 1.1, og det forventes ikke at wap 1.2 skal implemeteres før i v6.1.

Symbian har også laget to nye design-referanser for utviklere: Crystal og Quartz. Crystal inneholder spesifikasjoner for PDA-telefon med QWERTY-tastatur og 640 x 200 fargeskjerm, mens Quartz har en fargeskjerm på 240 x 320 og bruker trykkfølsom skjerm i stedet for taster.