Annonse


Stopp av stemmebytting

Tilhengere av demokratenes Al Gore og De grønnes Ralph Nader har opprettet nettsteder for å bytte stemmer.

Selv om tre nettsted er stoppet i California, så er det stadig tjenester som er oppe, melder den amerikanske nettavisen Nando Times.

Gore er demokratenes presidentkandidat. Nader er De grønnes kandidat.

Nettsteder som Voteswap 2000, Vote Exhange 2000, Nader Trader og Trading Votes var satt opp for å sikre Al Gore presidentvervet gjennom et avansert stemmebyte med De grønne.

Annonse
Nå har myndighetene i California erklært nettstedet Voteswap 2000 for ulovlig. California forbyr enhver form for formidling av avtaler om hvordan folk skal stemme i valg. Myndighetene truet med rettslige skritt dersom nettstedet ikke etterfølger pålegget, melder Reuters.

Mer enn 5.000 avtaler ble gjort mellom mandag og tidlig torsdag, melder Associated Press.

Det er en allmenn oppfatning at stemmer til Nader minsker sjansene for at Gore blir president.

For å unngå at Nader “stjeler” stemmer fra Gore i stater der det er jevnt mellom republikaneren George W. Bush Jr. og Gore, hadde tilhengere av den amerikanske visepresidenten kommet opp med en plan om å bytte stemmer.

Tilhengere av Nader i stater der det er jevnt mellom Bush og Gore kan stemme på Gore, mot at Gore-tilhengere stemmer Nader i stater der Bush leder suverent.

Det er usikkert om hvor mange av de andre delstatene vil følge California. I Oregon granskes stemmebyttingen, men det blir antatt at de er lovlige, skriver Associated Press.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse