Annonse


Full fart mot kartnavigering i bil

Det blir litt morsommere å ha fancy utstyr i bilen når det at på til kan brukes til noe.

Blaupunkt presenterte torsdag sitt kartprodukt. Kartet er utviklet av TeleAtlas, og Telenor Mobils datterselskap Transport Telematikk AS har spilt en sentral rolle i utviklingen av kartdataene.

Kort beskrevet består systemet av en liten computer som regner ut hvor bilen befinner seg ved å benytte data fra inntill 8 satellitter, bilens speedometer og et innbygget gyrokompass.

Nøyaktigheten skal være innenfor et slingringsmonn på +/- 5 meter. Med CD-platen installert kan du fortelle computeren hvor du skal, og dermed plukker den frem kartet og beregner ruten.

Annonse
Når du begynner å kjøre forteller en kvinnestemme når det er på tide å svinge til høyre eller venstre, eller om du skal fortsette rett frem.

Kan lage nye kjøreruter

Kjører du like vel feil (eller om veien computeren har valgt av en eller annen grunn ikke er fremkommelig), så kalkulerer computeren automatisk en ny kjørerute. Du velger selv om computeren skal velge korteste eller raskeste alternativ.

Blaupunkt tilbyr i dag to ulike bokser for elektroniske kart. Den ene løsningen består av en »vanlig» bilradio, som kombinerer radio/CD-spilleren med muligheten for å lese kartdata fra Blaupunkts CD-rom. Denne boksen har et digitalt display der det dukker opp piler og annen informasjon om hvordan du kan kjøre.

Fargeskjerm

En litt dyrere modell viser deg alternativene på en fargeskjerm. Denne kan vise kartet med posisjon og rute, i tillegg til opplysninger innen 46 andre områder.

De nyttigste av disse er kanskje muligheten for å få informasjon om hoteller og bensinstasjoner i området der du befinner deg.

Få norske kart tilgjengelige

Dagens prøvetur viste at det ennå er mye som gjenstår før systemet virker helt smertefritt. Foreløpig finnes det bare kartdata for Oslo, Sør-Sverige og 87 prosent av Danmark på CD-en. Kartdataene for Oslo er så vidt mangelfulle at maskinen registrerer 37 »blanke» områder på Trondheimsveien.

Men på stedene der kartgrunnlaget var på plass gikk kjøreturen smertefritt.

Med UMTS

Telenor Mobil eier samtlige aksjer i Transport Telematikk. Informasjonssjef i Telenor Mobil, Jo Heldaas sier satsingen på kartdata til navigering kan gi mange interessante fremtidsscenarier.

Blant annet ser han for seg at disse computerene på sikt kan kobles mot Internett via UMTS. Med slike løsninger er det nesten bare fantasien som setter begrensninger for hva boksen kan brukes til.

Kostnadene med å tilrettelegge kartdata for denne typen bruk har vært store, og direktør i TT, Rune Østerhaug legger ikke skjul på at det har vært godt å ha en rik mor.

Jo Heldaas sier Telenor Mobil kan forsvare utviklingskostnadene med at selskapet gjennom dette arbeidet har skaffet seg et godt grunnlag for kommende mobile tjenester.
Med UMTS er det ventet en rekke nye tjenester knyttet til lokalisering.

Blir standard

Torsdagens demonstrasjon av navigering med elektroniske kart minnet ikke så rent lite om demonstrasjonene av UMTS-teminaler tidligere i år. Når UMTS kommer på banen en gang neste høst vil mye av det vi fikk se i dag være standard applikasjoner på telefonene.

Heldaas tror like vel ikke at dette vil kunne utkonkurrere det elektroniske navigeringssystemet for bruk i bil på mange år ennå. Han tror det vil ta tid før UMTS blir allemannseie, og sier Blaupunkt og TT har fått et godt forsprang på den kommende teknologien.

Proffe priser

Kartnavigering vil bli tilgjengelig for det norske markedet fra 1. novemberPrisen for de to systemene vi fikk demonstrert i dag ligger på 17.000 kroner for TravelPilot RNS 150, mens skjermtrollet RGN 08/DX-N vil komme på ca 24.000 kroner.

Kart over alle hovedveier i Norge er ventet ferdig i slutten av neste år, mens detaljkart for alle kjørbare veier på mer enn 50 meters lengde skal være klart i løpet av fire år.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse