Arkiv

Annonse


– Kortsiktige norske IT-planer

ArkivDet er direktør for forretningsutvikling i Cell Network, Erling Maartmann-Moe som kommer med denne kraftsalven, overfor Telecom Revy.

– I 1995-97 var norske Internett-selskaper fullt på høyden med de svenske. Nå er det minst fem svenske Internett-selskaper med globale ambisjoner. Ingen i Norge. En viktig årsak er at tradisjonell kapital i Sverige har påtatt seg en fadderolle for den nye industrien, sier Maartmann-Moe.

Ikke bare eierne

Maartmann-Moe mener manglende aktivt eierskap og vilje til å utvikle selskapene globalt er det viktigste til at en rekke norsk Internett-selskaper er solgt til svenskene.

– Men det er ikke den eneste årsaken. Lite marked og mangel på et IT-lokomotiv som Ericsson eller Nokia er også sterkt medvirkende, sier Maartmann-Moe. Han påpeker også at det finnes hederlige unntak som Opera, Fast og Kvasir.

Annonse
– Men poenget er at Kvasir var fullt på høyde med Yahoo i sin tid. Det kan virke som vi på idéstadiet og gründerstadiet er på høyde i Norge, men at vi ikke evner å gå videre derfra. og ut i kommersiell utnyttelse. Nordmenn synes å være ekstremt dårlig til å utnytte teknologiske forsprang. Og vi er direkte svake på industrialisering innen IT.

Globalt marked

Maartmann-Moe arbeider selv i Cell Network som i sin tid het New Media Science i Norge. Etter en lang rekke fusjoner er de nå et selskap med 2100 ansatte i en rekke land. Selskapet er notert på Stockholmsbørsen.

Også de fleste andre norske Internett-selskap er kjøp opp av svenskene.
– De svenske eierne har globale ambisjoner. Det vil forbause meg stort om ikke de fleste av de fem fremste Internett-selskapene er solgt ut av Sverige i løpet av et par år. Nå synes ikke jeg det er så ille å få svenske eller internasjonale eiere. Men for Norge som IT-nasjon er det ikke perspektivrikt, sier Maartmann-Moe.

Fornebu mangler alt

Det var under et IT-seminar i Bergen nylig Maartmann-Moe kom med sin analyse. Men kanskje er det hans kontante kritikk av IT-Fornebo de fleste som hørte ham vil huske best.

– IT Fornebu mangler alle de tre viktigste suksessfaktorene om IT-arenaer som Silicon Valley i California og Sophia Antipolis i Sør-Frankrike har. Fornebo har ikke godt klima, ikke billig vin og det er ikke spesielt lett å bli rik i en fei der.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse