Crusoe

Annonse


ENØK-PC til jul

Crusoe25. oktober kommer den første bærbare PC-en med 600 MHz Transmeta Crusoe 5600-prosessor i amerikanske databutikker: Sony C1 Vaio Picturebook er omlag 2,5 cm tykk, veier et drøyt kilo og koster 21 000 kr uten moms.

Den har 128 MB minne, 12 GB harddisk, 8,9-tommers skjerm (1024 x 480), grafikkort med 8,0 MB minne og 3D-støtte, 3D-lydkort, stereohøyttalere, mikrofon, modem, og regulerbart Web-kamera på toppen av skjermen.

2,5-5,5 timers battteri

Sony-maskinen har én kortplass for type II PCMCIA-kort, USB-kontakt og til forskjell fra andre PC-er også en i.LINK-kontakt (IEEE 1394) for lynrask videooverføring.

Batteriet har i følge Sony 2,5-5,5 timers levetid, og maskinen kan dessuten utstyres med et større tilleggsbatteri. Lengre batterilevetid er Transmetas fremste salgsargument.Sony Vaio-maskinene leveres dessverre ikke i Norge.

Annonse
Ingen har testet den

Den nye Sony-maskinen blir første anledning til å se om Crusoe kan leve opp til forventningene. Prosessoren ble lansert i januar i år, men det finnes foreløpig ikke en eneste uavhengig test som kan vise hva brikken er god for.

Mange tviler på at Crusoe kan halvere strømforbruket, og tror at 10-20 prosents reduksjon er mer realistisk.
Både Intel og AMD er i ferd med å redusere forbruket til sine prosessorer.

Reduserer klokkehastigheten

Den 700 MHz Transmeta TM5400 Crusoe bruker en teknikk som reduserer klokkehastighet og strømforbruk når applikasjonene ikke trenger topphastighet. I følge Transmeta kan Crusoe redusere strømforbruket med 30 prosent, ved bare å redusere hastigheten med 10 prosent.

Mindre strøm gir mindre varme, og reduserer behovet for vifte og annen kjøling.

Hitachi og Fujitsu

Hitachi, som er Japans største elektronikk-produsent, skal begynne å levere sine første bærbare maskiner med Transmeta Crusoe i november.

Fujitsu, Japans største produsent av bærbare PC-er, skal lansere to bærbare Crusoe-PC-er i november, – ultraportable Fujitsu Biblo Loox S og Fujitsu Look T med innebygd DVD-stasjon. I Europa samarbeider Fujitsu med Siemens.

Quanta, IBM og andre

Det taiwanske selskapet Quanta som er verdens nest største produsent av bærbare PC-er, produserer også for IBM og Gateway. Quanta skal levere Crusoe-maskiner til IBM før året er omme.

Compaq, IBM, NEC og Toshiba vurderer å bruke Transmeta i sine bærbare PC-er, og det foreligger også planer om Internett-apparater med Crusoe og operativsystemet Linux.

Kjente navn står bak

Finnen Linus Torvalds som opprinnelig laget operativsystemet Linux har deltatt i utviklingen av Crusoe.

Sony eier en aksjepost av ukjent størrelse i Transmeta. Det gjør også Microsoft-grunderen Paul Allen, verdens tredje rikeste mann, som nylig gikk ut av Microsofts styre.
Transmeta vil med det første gå på børsen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse