Annonse


Tele«monopol» kan svekkes

Etter første januar mister Telia muligheten til å ta dagens høye priser fra de teleselskapene som benytter Telias aksessnett. Det ble EUs telekom-ministere enige om på tirsdag.

– EUs beslutning er en fantastisk nyhet for oss, men fremfor alt for kundene, sier Pelle Hjortblad, VD i Tele1, til Dagens Industri. Tele1 er ett av de selskapene som avtale om tilgang til aksessnettet, i Sverige med Telia, og i Norge med Telenor.

Norske myndigheter med passiv holdning

Den samme problemstillingen gjelder i Norge. Telenor tar i følge sine konkurrenter en alt for høy pris for tilgang til aksessnettet, og blant de som sterkest har kritisert dette er adm. direktør Pål E. Vegard i Tele1 Europa.

Vegard lar sjelden muligheten gå fra seg til å kritisere norske myndigheters for å ikke gjøre noe med dette.

Annonse


Telia og Telenor åpnet begge sine aksessnett i april i år, men alt tyder nå på at EU vil sette en stopper for dagens høye utleiepriser til de øvrige teleaktørene.

Tilbakevirkende erstatning

-Vi vet ikke hvor lave de faste avgiftene blir. Det kan jo hende at de forsvinner helt og erstattes med andre avgiftsmodeller, sier Viveca Norman, sjef for telespørsmål i Post- & Telestyrelsen (PTS).

Den nye EU-ordningen innebærer at Telia må innføre skjellige og kostnadsbaserte priser for teleselskapene, som benytter deres aksessnett.

PTS får muligheten til å gå inn og endre Telias priser om de ikke er kostnadsbaserte, og Telias konkurrenter kan begjære tilbakevirkende erstatning, om det viser seg at Telia ikke kan begrunne sine priser. –

Vi tror neppe de faste avgiftene forsvinner helt, men det er opplagt at vi må skaffe inntekter fra annet hold, sier pressesjef Johan Axell i Telia Skanove, til Dagens Industri.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse