Annonse


Digitalkamera som ser «vanlig» ut

– Det første du bør gjøre når du skal kjøpe et digitalt kamera er å ta noen bilder med det, så tar du tilsvarende bilder med andre kamera, som du vurderer å kjøpe, og kjører ut bilder på samme printer.

Bildene bestemmer, ikke databladet

Cato Evensen studerte fire år i Colorado, før han jobbet for HP i fem år med å utvikle digitale kamera. Det gjaldt stort sett elektroniske løsninger, men samspillet i arbeidsprosessen gjør at han kunne påvirke utformingen av kamera, og hvordan det lå i hånden. De nye digitale kameraene skal ikke være en utfordring å ta i bruk.

– Det har gledet meg at vi får tilbakemeldinger som: – Endelig et digitalt kamera, som ser ut som et vanlig kamera.

Tankegangen har vært at kameraene skal se ut som ordinære kameraer, antall knapper skal ned, og at kameraet selv skal foreta vurderinger.

Annonse


Og digitale kamera blir stadig mer vanlig. I Norge ble det i fjor brukt mer penger på digitale kamera, enn på kamera som bruker film.

Kontroll

HP presenterer flere nye digitale kamera rundt månedsskiftet. Photosmart C912 er det største og kommer med en oppløsning på 2,4 millioner piksler. Olympus bruker samme størrelse på bildebrikken, og varsler over fire millioner piksler på et tilsvarende kamera.

Databehandling

– Det er en balansegang, forteller Evensen, som mener at en del produsenter skryter på seg et høyere antall piksler enn det det er dekning for.
– Men flere piksler er bra, om en samtidig går opp på størrelsen på CCD’en.

Komponenter

En CCD er en lysfølsom brikke som »oversetter» lys til elektroniske signaler. Ved siden av CCD, er LCD – eller skjermen på fotoapparatet – de dyreste komponentene på ett kamera.

– Når Olympus leverer et så mye høyere antall piksler, så må de samtidig oppgradere resten av systemet, slik at det kan behandle signalene raskt.

Photosmart C912 kommer med CCD på 2/3 tomme. Samtidig lanseres modellen C618, med 1/3 tomme og 2.1 millioner piksler.

Olympus vil ha en forventet utsalgspris på noe over 20.000 kroner for sitt kamera. HP regner med noe over 7.000.- pluss moms for C912, og to tusen mindre for C618.

– Vi regner med at det minste kameraet gir utskrift i fotokvalitet i A4-format, og det største i A3-format.

– Hør på bildene!

HP regner med å finne kjøperne til de nye kameraene blant fotoamatører og PC-entusiaster. C 912 er designet for å føles som et speilreflekskamera, og har 3 ganger optisk zoom. Ved siden av flere program som styrer bruke kameraet automatisk, er det også mulig å styre det manuelt.

Men digitale kamera bruker også nye muligheter. Det betyr også at hvert bilde kan utstyres med inntil 45 sekunders lyd.
– Stumfilm er egentlig kjedelig, hevder Evensen.