Annonse


Raser mot kritikk av wap

Til tider har det sett ut som om kritikerne av wap har stått i kø for å messe ut sitt budskap om hvor dårlig denne mobile Internett-teknologien er.

Fire myter

Teleanalytikere John Strand (bildet) mener i et innlegg til redaksjonen at det er på tide å avlive følgende fire negative myter:John Strand

  1. Wap er for tregt
  2. Kan ikke vise vanlige web-sider (HTML)
  3. Skjermene er for små
  4. I-mode er overlegen wap

Strand mener at dette er denne kritikken tar utgangspunkt i referansepunkter som ikke er anvendbare for dette nye mediet.

1. – Raskere en PC

– Å si at wap er tregt er kanskje sant hvis du sammenligner epler med pærer. Å gå inn på mobilt Internett via wap er meget raskere enn å gå på Internett via en PC. Det er faktisk slik at mens waptelefonen har ladet ned den første siden så holder PCen fortsatt på med oppstarten, sier Strand.

Annonse
Han mener at waptelefonen raskere henter ned en ny tjeneste på mobil Internett enn hva PC gjør på det ”vanlige” Internett.

2. – Wap ER forskjellig fra web

Til kritikken av wap for ikke å kunne vise vanlig websider (HTML) sier teleanalytikeren følgende:

– Husk at sidene på de om lag milliardene av nettsteder som finnes så er de optimalisert for skjermer på mellom 15” og 17” – ikke for små skjermer som får plass i lomma di.

– Når man debatterer mobilt Internett er det avgjørende at man har i minne at innhold må være tilpasset mediet. Man lager eksempelvis ikke fjernsyn ved bare å ta film av et radioprogram, argumenterer Strand.

Han mener at historien har vist at hvert medium over tid har utviklet sin egen struktur og identitet, på bakgrunn av mediets egne unike premisser.

3. Skjermstørrelsen?

Strand innrømmer at skjermene på dagens waptelefoner er små. Han påpeker imidlertid at wap er laget for folk som er på farten – folk som er avhengige av mobilitet.

– Å sammenligne waptelefonen er som å sammenligne en walkman med et symfoniorkester. Begge kan gi deg en musikkopplevelse, men å sammenligne de to mediene har ingen hensikt, hevder Strand.

4. Suksess?

Flere har trukket frem japanske I-mode som mer vellykket enn wap. John Strand mener dette ikke skyldes at japanerne har bedre teknologi.

Han mener at japanerne har klart å skape mer omsetning fra I-mode enn hva europeiske operatører har klart fra wap. Mer omsetning betyr også at man kan bruke mer ressurser på produktutvikling, hevder Strand.

– Således er det mer prosessen enn teknologien som har sikret suksessen for I-mode, sier teleanalytikeren.

– Uretteferdig kritikk

John Strand synes mye av kritikken mot wap er urettferdig, og retter et spark mot wappens dommedagsprofeter:

– Mange av kritikerne vet like mye om wap som en eskimo vet om kokosnøtter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse