Annonse


SPILLTEST: Shogun: Total War!

Satt i 1500-tallets Japan, hvor krig er en del av hverdagen, kombinerer Shogun: Total War en sanntids kampsimulator med mer tradisjonelle strategiske elementer. Resultatet er et elegant og avansert spill, som først og fremst vil appellere til tilhengere av strategispill.

Den blodige slagmarken

I realiteten består Shogun: Total War av to spill. Den ene, og viktigste, delen er et avansert 3D-system som lar deg gjennomføre enorme slag i sanntid.

Kampsystemet har utviklerne i Electronic Arts løst på en særdeles lekker måte. Hver eneste en av krigertroppene dine, enten det er sverdsvingende munker eller ridende samuraier, er under din kommando på den store tredimensjonale slagmarken. Dette er ofte snakk om hundrevis av pent animerte, kamplystne samuraier, som du må gi de strategisk rette ordrene dine til.

Lett, men vanskelig

Det tar faktisk litt tid å lære seg hvordan man best utkjemper et slag i middelalderens Japan. Grunnprinsippene er relativt enkle: samuraier med spyd vinner mot ridende tropper, bueskytterne tar trege soldater til fots, de rytterne feller lett bueskyttere. Litt som sten-saks-papir, med andre ord. Shogun (kamp)

Annonse


Men så blir det fort mer komplisert, og terreng er blant annet en avgjørende faktor. Du stiller bestandig mye sterkere hvis du raskt får din skyttere opp i høyden, og du kan for eksempel legge deg i bakhold i skogen, eller nyte luksusen av at fienden må traversere en trang bro for å nå deg.

Formasjon er også et viktig element, og samtlige av troppene dine kan arrangeres i et utvalg forskjellig formasjoner, eller du kan velge en samlet formasjon for hele hæren. Jeg lover deg at det ikke alltid er like lett å holde styr på samuraiene dine, i hvert fall når det er 15-16 tropper på hver side.

Brettspillet

Det andre hovedelementet i Shogun: Total War er et større strategispill, som ved første øyekast ser ut som en Japan-utgave av Risk. Din oppgave er å lede dine tapre samuraier i enorme slag mot de andre Daimyoene i kampen om å bli Shogun, rikets enerådende militære leder.

Brettspilldelen av Shogun er lagt opp etter et velkjent mønster, og kampen står om de forskjellig provinsene i Japan. Du utvinner korn og mineraler fra dine områder, slik at du kan bygge nye bygninger, som igjen gir deg muligheten til å trene nye typer krigere.

Én kveld – eller flere måneder

Når du sender dine hærer inn i et av fiendens områder, blir det som ofte et durabelt slag. Men da har du faktisk muligheten til å velge selv hvorvidt du vil utkjempe kampen i egen person, eller om du vil la datamaskinen bestemme utfallet automatisk.

Dette betyr at hvis man konsekvent velger å ikke ukjempe slagene selv, kan man erobre Japan på en kveld. Går man derimot inn og kjører gjennom hvert slag i sanntid, har jeg ingen problemer med å se for meg at det kan ta flere måneder før spillet er over.

I tillegg er det lagt inn noe begrensete muligheter for diplomati, hvor du kan inngå allianser eller erklære krig mot de andre Daimyoene. Og selvfølgelig kan du bruke topptrente ninja til å myrde dine fienders delegater og generaler.

Humor

Når europeerne kommer på besøk er det faktisk gjort med en god dose humor og ironi. På gebrokken engelsk frister utsendingen fra Portugal smilende med at de vil “give you items to trade, and take all your gold”. Ved å samarbeide med portugiserne og nederlenderne kan du få tilgang til verdifulle handelsvarer, og skytevåpen. Shogun (diplomati)

Gir du etter for å bygge mange kirker og katedraler, kan dette føre til problemer med dine egne krigermunker, som har lite til overs for kristen innflytelse. Som portugiseren sier når du undertegner samarbeidsavtalen: “May our god go away with you”.

Alt i alt

Denne strategidelen av spillet er underholdende nok, men lider av et par svikt på designsiden som i mange tilfeller gjør det vanskelig å holde oversikten. For eksempel er det ikke lett å se hvilke provinser som er dine, og du må gå inn og klikke på hvert enkelt område for å se hva slags soldater og bygninger som til enhver tid er under produksjon.

Til syvende og sist er det i kampene at spillets virkelige styrke ligger. Når du blir lei av spille mot maskinen, kan du spille mot andre, enten på Internett eller på lokalnettet.

Husk at det viktigste er å tape og vinne med samme sinne!

Alt i alt er Shogun: Total War veldig pent pakket inn i en historisk ramme, med lekker grafikk og særdeles stemningsfull lyd. For den Japan-interesserte, innbitte krigsentusiast er derfor dette spillet en perle. Er du derimot av den utålmodige typen som helst spiller actionspill, er nok Shogun kanskje litt i tyngste laget.

Systemkrav

Spillet kommer på to CD-ROM, og en full installering krever 1.400 MB ledig plass på harddisken. Heldigvis kan man nøye seg med å kjøre en del av spillet fra CD, og da kan man klare seg med så lite som 400 MB.

For å nyte Shogun fullt ut anbefales det at du i hvert fall har en Pentium 300 MHz-maskin med 64MB minne og en 3D-prosessor.

Besøk spillets hjemmeside på www.totalwar.com.

Annonse