Annonse


Operatører gjør seg fete på reisende

Når du ringer med mobilen fra utlandet kan du betale alt fra et par kroner opp til nesten femti kroner i minuttet. Prisen er avhengig av operatøren i det området du befinner deg i, som stort sett står fritt til å sette skyhøye avgifter for bruken av nettet. Den norske operatøren du har abonnent med har lite å si når ringeprisene bestemmes.

– Det er vilt. Samtalene koster ikke mer enn 2-3 kroner å sette opp. Det er ingen måte å forsvare disse skyhøye prisene på, sier Anne Solveig Olstad i NetCom International Interconnect and Roaming.

Lever på roaming

I enkelte områder kan det være dårlig med trafikk fra lokale mobilbrukere og da kan turister og forretningsreisende være en lukrativ inntektskilde for mobiloperatørene.

Annonse
– Det har blitt en melkeku for mange. Særlig i områder som Moskva, hvor det er mye mobiltrafikk fra utenlandske besøkende, lever mobiloperatører i stor grad på inntekter fra roaming, sier Olstad til wapland.no.

– Bremser ikke wap

Men selv om prisene for å være mobil på tvers av landegrensene kan være ekstreme, tror ikke Olstad at dette i betydelig grad bremser utviklingen av wap og mobilt internett.

– Nei, de som trenger det bruker wap uansett. Høye priser har ikke hindret folk fra å ringe vanlige samtaler. Dessuten er det jo slik at folk som wapper ofte ikke betaler sine egne regninger, hevder Olstad.

Selv opplyser NetCom at de ikke tar seg mer betalt enn nødvendig, og at de gir utenlandske operatører milde priser for roamingavtaler i Norge.

EU undersøker

En gruppe har blitt utpekt av EU for å undersøke forholdene rundt roaming-avgifter i Europa og det forventes resultater fra denne undersøkelsen mot slutten av sommeren.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse