Håvard Fossen

Annonse


Bredbånd krever fiber

Håvard FossenTeleoperatørene venter med lengsel på slikt utstyr.

I dag benyttes fiberoptiske kabler til de aller fleste høyhastighetsforbindelser, enten det er tele- eller datanett vi snakker om. Problemet er at når noe skal gjøres med signalene må de konverteres fra lys til elektriske signaler og behandles i tradisjonelle rutere, svitsjer etc.

Deretter blir de konvertert til lyssignaler igjen og sendt ut i fiberen til neste »veikryss». Denne prosessen er både dyr og reduserer kvaliteten på signalene. Med IP (internettprotokollen) som den alt overveiende måten å pakke sammen data på nå, er det selvsagt intens forskning rundt mulighetene for å behandle IP-pakker optisk, helt uten å konvertere til elektriske signaler.

Kun lys

Dette er årsaken til at det nå forgår et ekstremt kappløp for å komme først ut med kommersielt optisk utstyr som gjør det mulig å kutte ut nettverkselektronikk, og i stedet bare bruke lys tvers gjennom nettverket.

Annonse


Vinneren av Telenors FoU-pris i år, Peter Andrekson sa under Studiemøtet i Sandefjord at han hele tiden har en strøm av henvendelser fra nye og gamle leverandører av utstyr til telenettene. De trenger kunnskap om optisk logikk for å bygge de optiske apparatene som er høyt etterspurt av teleoperatørene.
At arbeidet som gjøres ved Chalmers tekniske høyskole innenfor området fiberoptikk blir lagt merke til rundt om i verden er han lite i tvil om.

Enorm interesse

– Jeg har til stadighet besøk av både investorer og selskaper som vil utvikle fiberoptiske løsninger. De inviterer seg selv til kontoret mitt. Interessen er svært stor, sier Andrekson som tror vi vil se de første kommersielle produktene på banen allerede om et års tid.

Andrekson forteller også om enorm interesse for de fagfolkene og studentene som er tilknyttet hans gruppe. Enkelte studenter som har dratt på jobbsøk i USA har opplevd at det finnes ti jobber for hver søker. Ingen arbeidsledighetskø for folk med fiberoptisk kompetanse, med andre ord.

Venter i spenning

At teleoperatørene venter med lengsel på å erstatte konverteringen til elektriske signaler med optiske apparater bekrefter konserndirektør Ole Petter Håkonsen i Telenor.

– Vi ser helt klart fram til slikt utstyr kommer på banen. Det åpner enorme perspektiver på båndbredden i nettene. Telenor og alle andre teleoperatører vet akkurat hvor i nettene de vil gjøre nytten. Ettersom Telenor liker å være tidlig ute med ny nett-teknologi, er det liten tvil om at vi kommer til å være blant de første som tar utstyret i bruk når det kommer på banen, sier Håkonsen.

Speil-teknikker

Teknikken som benyttes for å kunne behandle lyssignalene baserer seg blant annet på små speil og det faktum at det er mulig å krysse en lysstråle uten å bryte »strømmen».

Blant annet har Agilent, tidligere Hewlett Packard test&measurement, laget en komponent som fungerer som en optisk svitsj. Retningen er for så vidt klar nok. I forlengelsen av utviklingen av utstyr for å behandle lyssignalene optisk, uten å konvertere til elektriske signaler, ligger også den optiske datamaskinen. Men den er ennå et godt stykke unna, skal vi tro forsker Steinar Bjørnstad ved Telenor Fou.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse