Annonse


Telekom-aksjene faller

Dette kommer i tillegg til det sterke fallet i april etter IT-hysteriet i vinter. Bekymring for høye UMTS-lisenser er en hovedårsak til den siste nedgangen.

Samferdselsdepartementet har i et brev til Telenor gjort det klart at den planlagte børsnoteringen til høsten kan bli utsatt dersom markedet for telekom-aksjer utvikler seg negativt i tiden fremover. Foreløpig peker pilene klart nedover, noe også Telia har fått erfare.

Analytikerne tror nedgangen vil fortsette, i takt med dyre UMTS-auksjoner og høye avgifter. I slutten av juli innleder Tyskland sin UMTS-auksjon, hvor ti grupperinger har flagget sin interesse. Fire eller fem operatører må regne med å punge ut over 400 milliarder kroner tilsammen.

Regningen skal betales

Fire av Europas største mobiloperatører, Deutsche Telekom, Vodafone AirTouch, France Telecom og nederlandske KPN, har siktet seg inn på det store tyske marked. De tre første har allerede betalt 34 til 51 milliarder kroner for UMTS-lisenser i Storbritannia. Den britiske statskassen tok inn vel 300 milliarder kroner på auksjonen, og det har ikke gått andre regjeringer hus forbi. Mobiloperatørene må tjene lisensmilliardene inn igjen, og det tror mange i markedet blir tungt.

Annonse


Midt i sentrum

Men vil du være med på leken, må du betale for steken:
– I dag skal alle de store bli en pan-europeisk mobiloperatør. Og du blir ikke pan-europeisk om du ikke er på det tyske marked. Vi tror det blir skyhøye priser for de tyske lisensene, og det kommer til å skade hele telesektoren, sier en analytiker til Wall Street Journal.

Anbud og auksjon

Italia, som er Europas raskest voksende mobilmarked, kunngjorde i forrige uke at de fem UMTS-lisensene skal tildeles etter en prosess i to faser, hvor den første blir en anbudsrunde og den siste, som bare omfatter de som har funnet myndighetenes anerkjennelse, selges etter en auksjon. Men allerede i første fase setter den italienske regjering en pris på drøye 2 milliarder euro (16,5 milliarder kroner).

I Frankrike blir det anbudskonkurranse, som i Norge, men lisensavgiften er satt til 4,95 milliarder euro (40 milliarder kroner) for hver. Den norske avgiften på 200 millioner kroner blir vekslepenger i sammenligning, selv om man ser avgiften i forhold til folketallet.

Klager til EU

Inngangsbilletten til UMTS er blitt så høy i Europa at det franske mobilselskapet Bouygues, som har kunngjort at det må ut i aksjemarkedet for å skaffe nok kapital til å by på lisens, har klaget UMTS-prosessen i Tyskland, Frankrike, Belgia (som heller mot auksjon) og Nederland (auksjon) inn for EU-kommisjonen.

Der kan Bouygues kanskje få litt hjelp, ettersom EU-kommisjonen er meget oppmerksom på at mobil kommunikasjon er det eneste feltet hvor Europa i dag har et forsprang på USA (om ikke på Japan). Dersom de skyhøye UMTS-lisensene skal tjenes inn vil det medføre drøye kostnader, som veltes over på forbrukerne – og dette kan igjen føre til at det vil gå langt tregere å utvikle mobilt høyhastighets Internett i Europa.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse