Link til BT

Annonse


BT krever penger for lenker

Link til BTHypertekst er muligheten for å klikke på et ord – for å bli tatt over til en annen side på Internett. Det skal i dag være halvannen milliard hjemmesider, og disse skal gjennomsnittlig ha 52 linker. BTs krav kan gi milliarder i inntekt.

BT hevder at de ba om patent for hypertekst i USA i 1976, og fikk det i 1989. Patentet går ut i 2006, melder den britiske nyhetstjenesten BBC. Nå vil telegiganten ta betalt for bruken.

Sendte regning

BT har inntil nylig ikke gjort noe forsøk på å utnytte det amerikanske patentet kommersielt, men har nå bestemt seg for å tjene penger på eierskapet – potensielt verdt milliarder av kroner, skriver Financial Times.

Patentet ble funnet for tre år siden, etter en gjennomgang av 15.000 andre patent.

Annonse


Kommer med krav

Nå har BT bedt flere amerikanske nettleverandører om om betaling for bruk av hyperlinker. BT har også søkt juridisk assistanse.

– Vi forsøker ikke å stoppe noen fra å bruke nettet. Vi vil rett og slett ha vår rimelige del av de inntektene andre selskaper får ved å benytte vår patent, heter det i en uttalelse fra BT.

Struktur

Men BT er forsiktige med å ta all æren for patentet. Ofte blir denne gitt til world wide webs “oppfinner”, Tim Berners-Lee. Han sier selv at han bygger på datapioneren Ted Nelsons arbeide. Nelson blir også ofte nevnt som oppfinneren av hypertekst.

– Vi forsøker ikke å ta noe bort fra Berners-Lee, men BT har oppfunnet en måte for å strukturere informasjonen på slik at den er lettere tilgjengelig, heter det i uttalelsen fra BT.

Lang historie

Hypertekst har røtter som går mye lenger tilbake enn både WWW og BTs patent – konseptet ble først beskrevet av forskeren og politikeren Vannevar Bush rett etter annen verdenskrig.

Observatører mener BT kommer til å møte tøff juridisk motstand når de forsøker å håndheve patentet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse