Joramo, Arne

Annonse


Norsk IT flagger ut

Joramo, ArneTelenor Installasjon, som for en tid siden skiftet navn til Bravida, har fusjonert med BPA.

Telenor vil selge seg ned til iallfall 33-34 prosent av selskapet. Dermed er det klart at Bravida med sine 6000 ansatte flagger ut. Det nye selskapet med 13 milliarder i omsetning får norsk konsernsjef i Jan Kåre Pedersen. Det meste forøvrig blir svensk. Det er omtrent som om Telenor-Telia-fusjonen skulle skjedd på Telias premisser.

Det blir en gigant på installasjon og sikkerhet både innen tele. data og elinstallasjon vi ser vokse fram der det blir langt ned til konkurrenter som ABB og Siemens. Vi er ikke særlig i tvil om at denne fusjonen kan være bra for Bravida, som har slitt med å oppnå tilfredstillende resultatgrad, men må dessverre konstatere at området tele- og datainstallasjon i det alt vesentlige nå er solgt ut av Norge.

Det er tydelig at IT-kapitalen på Stockholms-børsen frister, og at det svenske markedets størrelse trekker det meste innen IT i Norden til seg.

Annonse


Men det er ikke bare markedets størrelse som teller: IT-potensen er kort sagt betydelig sterkere i Sverige. Satsingsviljen er større. Fokus er bedre. Kapitalen mer villig. Derfor har svenskene også kjøpt det som teller av Internett-konsulentselskaper i Norge det siste året.

Svenskene har bevilget 8 statsmilliarder til bredbånd mens norske politikere holder festtaler kjemisk rensket for konkret satsingsvilje. Mens IT-Norge flagger ut krangler man på Stortinget om hvorvidt nye mobiloperatører skal ilegges en startavgift på 100 eller 200 millioner hver.

Er det rart at norsk IT flagger ut?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse