sol

Annonse


Ekstremlønninger en myte?

solTallene fra IKT-Norges årlige lønnsundersøkelse viser ikke på noen måte at lønnen har eksplodert i IT-bransjen. En ringerunde hos større norske selskap bekrefter det samme.

4,9 prosent

– Den samlede lønnsveksten var på 4,9 prosent i fjor i følge tallene som vi hentet inn, sier konsulent Fredrik Syvertsen i IKT-Norge til ITavisen.no.

Undersøkelsen fra IKT-Norge inkluderer 63 norske selskaper med cirka 4.000 ansatte til sammen.

– Vårt inntrykk er at lønnsveksten faktisk er ganske edruelig, selv om man stadig leser om skyhøye lønninger i IT-bransjen. Selskapene har ikke ubegrensede midler å bruke til lønn, og selv om det finnes unntak, så er ikke den generelle veksten så stor. Men det er stadig flere som tilbyr sine ansatte opsjoner og bonusordninger, sier Syvertsen.

Annonse


Bruker ikke lønn som gulrot

Andersen Consluting er en svært ettertraktet arbeidsplass og har hatt meget god respons når de søker nye medarbeidere. Men heller ikke her har det vært noen enorm vekst i lønnen i de siste årene.

– Lønnsøkningen har ikke eksplodert for våre IT-folk og det tror jeg heller ikke den har gjort andre steder. Det var en rekke svinginger i løpet av fjoråret og jeg tror mange valgt å være avventende for å se den videre utviklingen an, sier Sigurd Fristad, partner i Andersen Consulting og leder for selskapets internettsatsing i Norge.

– Jeg tror at lønnsveksten hos oss lå på rundt fem prosent, antar Fristad.

Frister med bonus

Andersen Consulting har imidlertid kommet med en ny bonusordning for sine ansatte, etter at mange ble fristet av fete opsjonsordninger i nye dot.com-selskaper. Fristads inntrykk er at de nye dot.com-selskapene heller ikke betaler så mye mer i lønn, men de lokker heller med opsjoner.

– Men det er nok ikke alle opsjonene som er like mye verdt. Det får nok mange oppleve etter hvert, uttaler Fristad.

Ikke styrende faktor

– Vi ønsker ikke at lønn skal være en styrende faktor for våre ansatte. De verste gribbene er ikke så interessante, sier Fristad. Fristad sier at Andersen Consulting aldri vil være de som tilbyr de høyeste lønningene.

Han understreker imidlertid at konkurransen er hard og at de som andre må tilpasse seg konkurransen.

EDB Business Partner ASA har et av landets største miljøer tilknyttet IT. Visekonsernsjef Eivind Kinck kan heller ikke fortelle om fantasilønninger.

– Vi hadde en økning i fjor men den var mindre enn året før, forteller visekonsernsjef Eivind Kinck.

I likhet med mange andre har EDB innført opsjonsordninger for alle sine ansatte, og Kinck tror at dette betyr mye.

– Alle være ansatte får tilbud om en opsjonsordning som går over fem år men vi øker ikke lønnen i nevneverdig grad. Hos oss lå lønnsveksten på rundt fem prosent, sier Kinck. I Oslo-området er presset på lønningene noe høyere men Kinck sier at det ikke er snakk om dramatiske forskjeller.

EDB hadde en turnover på 5-6 prosent i fjor og Kinck tror at man må regne med såpass.

Likevel høyere enn »vanlige» yrker

Selv om lønnsveksten for IT-konsulenter og programmerer ikke har økt grassalt, ligger lønningene i disse yrkene høyere enn mange andre yrker.

Tallene fra IKT Norge viser høye lønninger men ikke så overlegne som mange tror. En programmerer i et programvareselskap tjener gjennomsnittlig 337.000, mens lønnen for en programmerer i en maskinvarebedrift ligger på rundt 240.000 kroner. En senior systemkonsulent vil fort tjene 500.000 kroner og det samme vil en markedssjef.

En av forskjellene fra tidligere er også at stadig flere nå arbeider innfor de såkalte IT-yrkene. En IT-konsulent tjente også gode penger for ti år siden men da var det ikke så mange av dem.

Annonse