Annonse


Nå kan de døve bruke mobilen

I første omgang er det Nokia Communicator 9110, allerede godt kjent som et ”døvevennlig” apparat, som blir oppgradert med denne funksjonaliteten.

Dette vil si at man kan bruke 9110s innebygde tastatur til å skrive tekstmeldinger. Hvert tegn man skriver vil øyeblikkelig komme opp på skjermen hos den man snakker med.

Snakker med tekst

Mange døve har innlagt faste teksttelefoner i hjemmet, og Aspiro Mobile Textphone er kompatible med disse. Dette betyr at realtime chat vil bli mulig mellom en som sitter hjemme på teksttelefon, og en samtalepartner på Nokia 9110.

Annonse


Med dagens system er det vanlig å kommunisere med døve via en tredje person, en oversetter, som sørge for å gjøre tale om til tekst og omvendt. Dette vil altså ikke være nødvendig med Aspiro Mobile TextPhone.

– Vi har hatt systemet operativt et halvt år i Sverige allerede, med veldig positive resultater, sier Harald Nesset, daglig leder for Aspiro Norge.

Aspiro har kjøpt utviklerselskapet Telesta Inc, som er hjernen bak Aspiro Mobile TextPhone. Med hjelp av Telia Mobile International skal systemet ut på verdensmarkedet. En avtale er allerede på plass med verdens døveforbund, opplyser Aspiro.

Stort marked

– Markedspotensialet er stort. 3 prosent av befolkningen er døve eller tunghørte og hvis vi ganger dette med to for å inkludere mulige samtalepartnere er vi allerede oppe i respektable 6 prosent, sier Nesset til Wapland.no.

Døveforbundet er i dialog med Rikstrygdeverket for å få 9110 og Aspiro Mobile TextPhone anerkjent som offisielt hjelpemiddel for døve og hørselshemmede.

Annonse