Tele2.tel logo

Annonse


Tele2 tester trådløs

Tele2.tel logo

Nå er det ikke Ericsson som står bak teknologien. Den er levert av israelske Breezcom, tidligere omtalt ved flere anledninger i Telecom Revy.

Selv om det nå dreier seg om trådløs tilknytning mellom Tele2s basestasjoner og den enkelte bedrift, er utstyret basert på standarden for trådløst ethernet: 802.11.

Bærbart nett
Dermed kan en utvidelse av den utbyggingen Tele2 nå gjør i teorien kunne gi et nett der brukerne kan sette seg ned med sin bærbare og være på Internett i et vidt geografisk område.

Annonse
– Utstyret benytter 3,5 gigahertz-båndet. I første omgang skal vi teste teknologien med seks basestasjoner i Oslo-området, noe som gir internettaksess til om lag 60 kunder per base, forteller Leif Eliasson, prosjektleder i Tele2.

Fra ISDN til fast
Han forteller at målgruppen for tilbudet i første rekke er bedrifter som har behov for å gå fra ISDN til fastlinje.

– En annen kundetype er de som har egen webserver og forventer økt kapasitetsbehov i perioder. Det er nemlig lett å endre kapasiteten midlertidig i et slikt trådløst nett, sier han.

Fast IP-adresse
Prisene vil ligge noe under det Tele2 krever for fast tilknytning i dag. For 64 kbit/s vil prisen bli 3000 kroner per måned, mot 3700 for fastlinje. For 128 kbit/s koster det 3700, mot 5500 for fastlinje. For 256 kbit/s koster det 5600, mot 8000 for fastlinje. Skal du ha to megabit via lufta vil Tele2 ha 19.000 kroner, mens de i dag krever 22.200.

– Det bør nevnes at vi også gir bedriftene fast IP-adresse, legger Eliasson til.

Rekkevidden for basestasjonene i dette systemet er sju kilometer, og det planlegges overlappende dekningsområder. Eliasson sier at den videre utbyggingen avhenger av prisen på utstyret.

Det er imidlertid åpenbart at dette gir Tele2 mulighet til å tilby fast Internett-tilgang svært mye hurtigere enn om de skulle grave kabler i bymiljøer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse