Enitellogo ny

Annonse


Stormløp mot Enitel

Enitellogo nyInformasjonsdirektør Hanne Dirdal bekrefter at de har registrert en betydelig interesse for Enitel i markedet. Et faktum som selvsagt ikke fører til at selskapet sakker av på farten.

Enitel kjøpte Telia Norge for to milliarder kroner, og har nå en verdi på rundt 6,5 milliarder kroner. Dirdal utelukker hverken samarbeid, fusjoner eller at Enitel kjøper andre selskaper.

Enitel selv varsler at de vurderer en emisjon på 600 millioner kroner.

Telia tilbake
Etter at Telia-sjef Jan Åke Kark erklærte at selskapet skal inn i Norge igjen, er den mest effektive måten de kan gjøre dette på, sannsynligvis å kjøpe Enitel. De vil neppe bli alene på en eventuell budrunde.

Annonse
Både TeleDanmark-Ameritech og Telias konkurrent Utfors bør være interessert i selskapet. Det spørs likevel om Utfors med sin verdi på 15-16 milliarder kroner vil ha tilstrekkelig finansiell tyngde.

Også de nye aktørene som nå kommer inn i det norske markedet med trådløs aksess vil kunne dra nytte av Enitels transportnett. I skrivende stund kjenner vi ikke deres finansielle styrke og – vilje til eventuelt å by på selskapet.

Dramatisk
Det norske markedet for bredbånd og tilgang til først og fremst bedriftsmarkedet, men også forbrukermarkedet, vil bli dramatisk endret i løpet av året. En rekke aktører er på vei inn. TeleDanmark med Ameritech i ryggen er her allerede etter å ha kjøpt seg opp i NetCom og kjøpt ElTele Øst.

Svenske Utfors har etablert norgeskontor, riktignok foreløpig uten mennesker. Deres hovedaksjonær, Norsk Vekst ser etter oppkjøpskandidater for å gi selskapet en ”flying start” i Norge.

Svenske Bredbandsbolaget vil kapre boligbyggerlagene etter modell fra suksessen i Sverige, og tilby 10 og 100 megabit ethernet til priser som i Sverige ligger på rundt 200 kroner i måneden. Også Utfors har en prissetting som ligger svært langt under det som er vanlig å ta for fast tilknytning til Internett i Norge.

Trådløs
Etter at Post- og teletilsynet kunngjorde hvem som får bygge trådløse aksessnett, er det duket for ytterligere to tunge aktører: Formus og Broadnet.

Her er det snakk om å bygge ut trådløs aksess, først og fremst myntet på bedriftsmarkedet, i en rekke av de store byene så raskt som det er mulig å sette opp antennene.

Nye konkurrenter
Tidspunktet for når de ”nye” konkurrentene vil ha noe å tilby det norske markedet er fra nå til litt utpå høsten. UPC og Tele2 er allerede i gang, og leverer både fast tilknytning og trådløs tilknytning til Internett i tillegg til sine høyst ulike tilbud om leide linjer. Som Enitel ligger Tele2 og ElTele trygt på priser som er arvet fra Telenor, riktignok litt lavere.

Prisene faller
Prisingen av aksesstjenester i Norge er høyst varierende, det samme er kvaliteten på det som selges. Det som er sikkert er at det i løpet av året kommer et betydelig press på markedet for leide linjer og tilknytning til Internett.

De fleste av aktørene vi har intervjuet vil i første rekke tilby høyhastighet Internett-tilgang, med telefoni som neste skritt. Kombinert med VPN-løsninger og betydelig lavere priser vil dette kunne slå knockout på prisingen av leide linjer.

Når vi i denne artikkelen først og fremst har omtalt aksessen – tilgangen – som de ulike selskapene tilbyr, er det fordi det er her de nye aktørene hurtig kan bidra til mer edruelige priser på transport av data og tilgang til Internett.

Det som er vel så spennende er likevel hvilke tjenester de vil tilby, men dette vil vi komme tilbake til.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse