Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Aksjon mot telepriser

Nå begynner GSM-brukerne å samle seg i kampen mot operatørenes roaming-priser. Det er altfor dyrt og uoversiktlig, sier den internasjonale brukerorganisasjonen INTUG.

Til tross for at Norge ikke er det verste landet, rent prismessig – det kan fort koste deg dyrt å la mobiltelefonen bli varm i utlandet.

Hva koster det?
Det er vanskelig å finne ut nøyaktig hvor mye det koster å bruke den enkelte operatør i utlandet når du befinner deg der, hvis du ikke har tilgang til Internett-sidene til de norske operatørene. Det er dette som er hovedargumentet hos Intug:

– Prisforskjellene mellom de forskjellige nettverkene kan bli så mye som førti prosent, slik at det er viktig å velge riktig, sier Intug.

– I Tyskland kan Mannesmann Mobilfunk være 20 prosent billigere for en besøkende enn Deutsche Telekom T-Mobil – avhengig av hvilken hjemme-operatør man har avtale med. I England gir vodafone vanligvis tilsvarende innsparinger i forhold til BT Cellnet. I Belgia vil Mobistar være billigere enn Proximus

300 prosent forskjell
Men faktum er at de prisforskjellene som Intug opererer med, i mange tilfelle er for små:

Hvis du tar med deg din Telenor Mobil-telefon med Proff-abonnement til Danmark, kan du ringe hjem for kr 1,80 hvis du har en GSM 1800-telefon og velger Telia som operatør. Med redusert pris koster det kr. 1,42 pr. minutt. ( I tillegg kommer startavgift på 15 øre pr. anrop.)

Hvis du derimot velger Tele Danmark Mobil, vil prisen være kr. 5,09 når du betaler full takst og 3,33 når du betaler redusert takst, samt startavgift på kr. 0,30 pr samtale ved svar.

Prisforskjellen er altså på nesten 300 prosent , avhengig av hvilken operatør du velger hos vår nabo i sør. (Telenor Privat-abonnenter må betale kr 3,00 i tillegg pr. minutt).

Full forvirring
Det er ikke alltid like dyrt å bruke roaming-tjenestene som det ville være å bruke en lokal mobiltelefon. Frankrike er et eksempel på dette:

Som Telenor Mobil Proff-abonnent ringer du hjem til kr 4,14 pr. minutt til full takst eller 3,45 til redusert takst når du bruker GSM 1800-operatøren Bouygues Telecom i Frankrike, en pris som faktisk er lavere enn det de fleste av Bouygues-abonnentene betaler for å ringe til Norge.

Men hvis du velger å bruke France Telecom eller SFR som operatør i Frankrike, øker prisen for å ringe hjem til henholdsvis kr 8,84 eller 5,40 pr. minutt. (For privat-abonnentene kommer kr 3,00 i tillegg). Prisene for NetCom-kunder er noen øre høyere pr. minutt.

I England kan det koste deg kr 11,25 pr. minutt å ringe hjem (full takst). Men det kan også koste kr 7,69. Og operatøren som er dyrest når du skal ringe hjem, er samtidig billigst når du skal ringe lokalt i England.

Inkommende samtaler
Dessuten koster det penger å ta i mot samtaler i de aller fleste land.

Riktignok har Telenor og Telia inngått en avtale som gjør det gratis for Telenor Mobils Proff-kunder å motta samtaler i Sverige, men ellers koster det fra 98 øre til 35 kroner. Det må du også ta med i beregningen når du lar telefonen stå på i utlandet.

Belgia og England dyrest
Men som eksempelet fra Frankrike og Danmark viser: Du må ha med deg både prislister og lommekalkulator når du reiser, og du må være nøye med å velge riktig operatør når du går av flyet – og det hele er uforutsigbart.

Intug kan for eksempel ikke forstå hvorfor det koster tolv ganger så mye å ringe fra Beliga til Østerrike som fra Portugal til Østerrike.

Prisforskjellene kan ikke forklares. Noen land er spesielt dyre, særlig England og Belgia. Og det finnes ikke noe naturlig forhold mellom priser og kostnader.

– Vant til å bli flådd
– Det går fordi brukerne er vant til å bli flådd, sier Allan Fischere-Madsen, formannen i Intug Europa.

– Forretningsfolk er blitt avhengige av roaming-mulighetene, så de må bare bruke dem. Man snakker gjerne om det indre marked i Europa. Men det finnes ikke her, det er snakk om separate, nasjonale markeder. I de fleste tilfelle betaler man en meget høy pris for å krysse grensene.

Angriper roamingprisene
GSM Association, som samler GSM-industrien på verdensbasis, har nå 400 medlemmer i mer enn 140 land.

I dag er roaming avhengig av tosidige avtaler mellom operatørene, noe som er med på å gjøre dette til et komplett kaos for alle som er involvert, enten vi snakker om brukerne eller om operatørene som skal klare å fakturere dette. Derfor er det nødvendig å gjøre noe med dette, har GSM Association bestemt.

På Telecom 99 i Geneve i høst offentliggjorde organisasjonen at de nå oppretter «Global Roaming Forum», som skal gjøre det enklere å opprette og utvide roamingavtalene.

– Mulighetene er allerede blitt utvidet fordi man har fått tobånds- og trebånds telefoner. Nå kommer også telefoner som kan ta flere teknologier, så som satellitt og GSM eller amerikanske CDMA og GSM. Dermed øker antallet mulige operatører, og systemet blir enda mer kompleks, sa lederen for GSM Association, Michael Stocks i Geneve.

– GSM var den første mobiltelefonstandard som ble utviklet med roaming-muligheten som en integrert del, fordi målet var å gjøre det enklest mulig for brukerne. Nå er det derimot blitt altfor komplisert og uvoversiktlig.

– Når vi tar initiativ til Global Roaming Forum, så er det delvis for å bedre situasjonen for brukerne, men det er selvfølgelig også et poeng at operatørene kan utnytte disse mulighetene i sin egen markedsføring, og vi er jo først og fremst operatørenes organisasjon, sa Stocks.

Stikkord: Mobil