Hopp til navigasjon Hopp til innhold

SPILLTEST: The Sims

Dataspillet The Sims kunne like gjerne hett Tamagotchi, SimFamily eller Et dukkehus. The Sims er unnfanget av Will Wright, mannen som skapte SimCity.

oppdatert 15.12.2000: ITavisen.no kårer The Sims til Årets PC-spill 2000

I The Sims skal du bygge og innrede hus, og utstyre det med beboere som du deretter får ansvaret for. Du må sørge for at de skaffer seg utdannelse, jobb og karriere, møter venner, går på fest, møter kjæreste, gifter seg og får barn, mens du scorer »lykkepoeng».

Mafioso i huset
Hvis du lar Simmene seile sin egen sjø, endrer de oppførsel. De spiser usunn kost, slutter å trene, mister jobben og begynner å stjele.

Mannen i huset innleder affære med nabokona, mens Sim-barna begynner med dop. Før du vet ordet av det, er Simmene dine blitt mafia-medlemmer.

SimCity-skaperen
The Sims er laget av Will Wright, mannen som skapte bysimulatoren SimCity som nå er solgt i over åtte millioner eksemplarer.

Wright hadde opprinnelig tenkt å lage et spill om planløsning og innredning av hus, men fant ut at huset også burde være bebodd. Deretter klabbet det på seg.

The Sims - husoversikt

Med The Sims har han laget et spill som også mange jenter vil elske å spille. The Sims er utviklet av Maxis og distribuert av Electronic Arts i Norge.

Aktiv type, eller ensom ulv
Du begynner med å planlegge bolig (liten/stor) for Simmen, bestemme kjønn og alder, og gi ham karaktertrekk (ut- eller innadvendt, aktiv/passiv).

The Sims - stua

Så kan du begynne å innrede og utstyre huset (IKEA-stil eller luksus). Pengene tar raskt slutt, og Simmen må skaffe seg jobb.

Lege eller kokk
Men først trenger han utdannelse. Han kan studere til advokat, lege, kokk eller astronaut. Etter eksamen må han lese stillingsannonser og søke jobb.

Kanskje får han ikke den høytlønnede stillingen han helst vil ha, men snart er han i arbeid.

Sjekking og sex
Simmen oppdager en nydelig jente i nabolaget, arrangerer fest og inviterer naboen. Hva som skjer etterpå, er lett tilslørt.

The Sims - hottub

I pakt med amerikansk dobbeltmoral, er det er ingen nakne mennesker i Sims og sex er diskret behandlet. Plutselig kommer en baby til verden.

– Jeg vil ikke!
Mens du konsentrerer deg om å styre noen personer i spillet, fortsetter de andre med sitt.

Du har altså ikke full kontroll. Kanskje er Simmen nedfor, sliten eller sulten, og nekter å gjøre det du ber ham om.

Shopping på nettet
Simmen får god bruk for pengene han tjener. Han kan kjøpe sportsbil, dra på cruise eller bygge luksusbolig og utstyre den med boblebad, storskjerm-TV og over 150 andre ting.

Når spillet debuterer i februar, kan du »shoppe» enda flere ting på nettsiden www.thesims.com.

Katt med virus
Tingene (møbler, apparater) »inneholder» også instruksjoner om hvordan de skal brukes. Hvis du for eksempel laster ned en tennisbane fra nettsiden, begynner Simmene plutselig å spille tennis.

Tingene kan altså endre Simmenes interesser og hverdagsliv. Hvis du laster ned et kjæledyr, kan du risikere at det også inneholder et virus som smitter Simmene dine.

Virtuell by på nettet
Foreløpig vil ikke The Sims kunne spilles via Internett, men Will Wright spår at i senere versjoner kan spillerne laste ned sine nabolag til en virtuell by. Derved kan beboere fra forskjellige bydeler møtes.

På nettsiden www.thesims.com har Maxis lagt ut to skin-verktøy, som fansen bruker til å lage egne figurer, hus og møbler. Flere er allerede klare, to og en halv måned før spillet slippes 4. februar.

Sjekk selv ut The Sims hjemmeside: www.thesims.com.

Stikkord: pc_test, spilltester, testprodukt