Telefonstolpe

Annonse


1000 ganger raskere enn ISDN

Telefonstolpe

56 Kbps modem, ISDN, kabelmodem og ADSL, – alle blir sinker sammenliknet med VDSL (very-high-bit-rate digital subscriber line). Tirsdag demonstrerte svenske STMicroelectronics og Telia Research AB VDSL-overføring via vanlig kobberkabel med en brikke som STM har utviklet.

Alt klart i 2001
STMicroelectronics (www.st.com) og Telia Research begynte å utvikle Zipper-VDSL i juni i fjor.

Nå hevder de å lede utviklingen innen DMT-teknologi (frequency-division discrete multitone).

Annonse


STM og Telia tror at VDSL kan bli tatt i bruk allerede i 2001.

Svenskene ikke alene
De to svenske selskapene er ikke alene: Texas Instruments og Alcatel samarbeider om DMT og VDSL, og Texas Instruments demonstrerte en VDSL-brikke forrige uke.

Tyske Infineon Technologies skal vise en annengenerasjons, dobbel VDSL-brikke på DSLcon Europe i Amsterdam denne uken. Infineon samarbeider med det israelske selskapet Savan Communications.

40 ganger raskere enn ADS.Lite
VDSL-teknologien har en kapasitet på opptil 60 Mbits per sekund over korte avstander. Det er nesten tusen ganger mer enn en vanlig ISDN-kanal.

Full ADSL håndterer 8 Mbit/s ved mottak og 1 Mbit/s ved sending, mens ”lettversjonen” ADSL.Lite ekspederer 1,5 Mbit/s ved mottak og 500 Kbit/s ved sending. ADSL.Lite er den standarden som først ventes å bli utbredt i Norge.

Bakoverkompatibel
DMT er bakoverkompatibel med ADSL og teoretisk sett kan både tale, ADSL og VDSL foregå samtidig i samme kobberkabel. Derved kan også det utvikles en rimelig ”VDSL.Lite”-løsning.

Telia og STMicroelectronic håper å kunne tilby en komplett, ferdig VDSL-løsning på tampen av år 2000, slik at teleoperatørene kan begynne å teste løsningen i 2001.

Annonse