Annonse


Hvordan blir neste Palm?

– Dette er ikke en problemstilling for oss. Av våre kunder er det kun fire prosent som hevder at en fargeskjerm vil forbedre produktet. Når vi da ser på hva vi taper i forhold til størrelse og batterikapasitet er ikke dette interessant, sier Benny Donnerstad fra 3Com Nordic til ITavisen.

– Det som blir slaget er kommunikasjon og bruken av internett, og vi arbeider kontinuerlig med nye løsninger. Palm VII kom ut i New York tidligere i år og det var et revolusjonerende produkt. Når mobilnettet i Norden får GPRS-muligheter vil vi også kunne få se slike produkter her hjemme, sier Donnerstad.

Hviler ikke?
Allikevel er det en rekke rykter som svirrer rundt, og selv om det nok er en del ønsketenkning med i bildet, har jo de fleste rykter en viss basis i sannheten.

Samtidig må vi jo si at det vil være meget overraskende om Palm Computing bare hviler på laurbærene og ikke arbeider med en oppgradert Palm med nye muligheter.

Annonse


Sterke bånd
Nyhetstjenesten ZDNet hadde i hvert fall nylig en sak om en eventuell ny PDA fra Palm. En såkalt iPocket som kunne lages i samarbeid med Apple. Dette er basert på det faktum at Palm og Apple har samarbeidet tidligere, og at Apple vil installere Palm Desktop i sin nye bærbare maskinen – iBook. Dette vil gjøre kommunikasjon med Palms utstyr uhyre enkel og integrert i Apples systemer.

– Apple var jo en av pionerene i PDA-markedet og de vil nok helt klart inn i dette markedet igjen, sier Donnerstad til ITavisen.

Palm Computing benytter i dag også teknologien som ble utviklet av Apple for deres ikke veldig suksessrike lomme-PC, Newton. Det virker derfor som det er sterke bånd mellom selskapene, noe som gjør et mulig PDA-samarbeid desto mer sannsynlig.

– Det har i lang tid eksistert et veldig godt samarbeid mellom Apple og Palm Computing, sier Donnerstad, som allikevel hevder at iPocket-ryktene bare er spekulasjoner.

Blir lik iMac
Når det gjelder utseende sier ryktene at det er sannsynlig at en eventuell iPocket vil være meget lik både iBook og iMac, med runde hjørner og sterke, gjennomsiktige farger.

– iMac-stilen er godt kjent allerede, så hvorfor gå bakover? Jeg tror derfor at en PDA fra Apple vil se ganske lik ut som en iBook, sa redaktør i applelink.com, Joe Ryan.

Mp3 og fargeskjerm
Videre forteller ryktene at en iPocket vil ha en fargeskjerm, noe som også forsterkes når man vet at Apple nylig fortalte om sine planer om å investere 100 millioner dollar (808 millioner kroner) i Samsung, som står bak fargeskjermen i den nye iBook.

Kommunikasjonen skal foregå ved hjelp av Bluetooth – trådløs dataoverføring over mikrobølger.

Prisen er ventet å bli forholdsvis lav. Apple har i hvert fall lansert både iMac og iBook til ovverraskende lave priser, og det vil være overraskende om en eventuell iPocket vil bli blant de dyreste lomme-PCene i markedet.

Palm får ny rival?
To av gründerne bak Palm Computing, Donna Dubinsky og Jeff Hawkins, startet i november i fjor selskapet Handspring og dette selskapet har nettopp sluppet sin første lomme-PC.

Av utseende ligner Handsprings Visor på Palm III, bortsett fra at den har stjålet litt elementer fra iMac med sterke gjennomsiktige farger. Den benytter også Palm OS så all Palm-programvare kan brukes direkte på Visor. Prisen er mye rimeligere enn Palm og kapasiteten og utbyggingsmulighetene er langt bedre enn den noe mer kjente rivalen.

Visor med farger?
Selskapet har tidligere gått ut og sagt at en ideell lomme-PC vil ha fargeskjerm, musikk- og trådløse kommunikasjonsmuligheter. De har videre sagt at slike maskiner bør koste rundt 100 dollar (ca 800 norske kroner). Det kan jo da i hvert fall se ut som om Handspring vet hva brukeren vil ha, og da er det vel ikke utenkelig at de har noen interessante produkter på trappene selv.

Kanskje kommer de med sin farge-”Palm” før Palm Computing selv. Det er jo av sine egne man skal ha det.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse