Annonse


Staten sikrer seg

– Rammeavtalen om bruk av digitale sertifikater i statsforvaltningen ble inngått 12. mai i år, forteller seniorkonsulent Katarina de Brisis i Arbeids og Administrasjonsdepartementet til ITavisen.

– Innholdet i denne avtalen kunne imidlertid ikke settes i verk før den nye avtalen om kryssertifisering var på plass.

Det skjedde altså for noen dager siden.

Kryssertifisering vil svært enkelt sagt si at de digitale sertifikatene fra de forskjellige leverandørene skal kunne brukes om hverandre – uavhengig av hvem som leverer løsning og sertifikater.

Annonse


Konsekvensen av denne avtalen vil ha betydning for alle ansatte i offentlig sektor, som dermed er i stand til å gjennomføre en sikker identifikasjon av hverandres signatur.

Billigere og bedre sikkerhet
I praksis betyr avtalen at Statsforvaltningen har skaffet seg et verktøy for billigere og bedre administrasjon og drift av sterk sikkerhet. Dette er blant annet nødvendig ved bruk av Internett. Ikke minst gjelder dette for sikker behandling og overføring av dokumenter digitalt, for eksempel gjennom e-post, gruppearbeid over Intranett eller Internett, arbeid fra hjemmekontor etc.

Dermed har Telenor Bedrift også skaffet seg en etterlengtet stor referansekunde for å markedsføre sitt produkt Telenor Digitale Sertifikater. Dette produktet ble lansert 15.april i år, men på grunn av sommeren begynner markedsføringen i stor skala først nå.

Dette opplyser markedskonsulent Andreas Andersen i Telenor Bedrift til ITavisen.

Oppbevaring av nøkler
Digitale Sertifikater er et enkelt system for oppbevaring av nøkler for kryptering og dekryptering av informasjon. Denne blir dermed bare gjort tilgjengelig for dem den er ment for.

– Systemet er laget i overensstemmelse med internasjonale standarder og er fullt kompatibelt med vanlig programvare fra for eksempel Microsoft, Novell, Lotus, forteller Andersen.

– Telenor tar seg av installasjon, drifting og support av slike systemer, opplyser markedskonsulent Andersen.

Annonse