Nokia vs Ericsson

Annonse


Nokia ned – Ericsson opp

Nokia vs EricssonBørs-psykologi er en underlig ting. Nokia økte sitt resultat med 55 prosent i 1. halvår – som ventet, likevel svarte børsen med å sende aksjeverdien nedover.

Ericsson derimot, reduserte sitt overskudd med 44 prosent – verre enn forventet. Men likevel svarte børsen med å sende aksjekursen oppover.

Noen mener dette er kortsiktige effekter. Men det kan også fortelle noe om forventningene til disse to selskapene.

Forklaringer?
Normalt vil gode resultater bety bedre børsverdi – og visa verca. Men det ligger trolig noen enkle forklaringer bak markedets opptreden denne uken.

Annonse


Mye tyder på at aksjemarkedet begynner å mene at Nokia snart er på vei over toppen. Det enkle og banale resonnement er: Hva som går opp – må også komme ned.

Dette skjer til tross for at det er knyttet store forventninger i markedet til Nokias nye toppmodell 7110, som er en mobiltelefon forberedt for Internett – en såkalt WAP-telefon (Wireless Application Protocol). Denne modellen lanseres i høst.

Ericsson skal opp
Ericsson på sin side opplever riktignok en negativ trend på resultatsiden. Men omsetningen økte med 12 prosent. Dette, sammen med teknologisk forsprang innen 3. generasjons mobiltelefoni, gjør at markedet har forventninger til at Ericsson skal snu.

I tillegg er Ericsson ute på markedet med en rekke nye mobiltelefonmodeller, der riktignok et par av dem er ”gamle telefoner” i ny drakt.

Men til høsten kommer Ericssons nye toppmodell T28, som vil konkurrere om å være blant verdens minste og letteste. Den er uten tvil bedre enn Nokia 8810, men vil konkurrere jevnt med Motorolas toppmodell v3688.

I tilegg er det forventninger Ericssons WAP-telefon R380, som blant annet har større skjerm (gjemt under tastaturet) enn Nokia 7110.

Høstens, og vinterens mobilmarkedet, vil uansett rask gi et svar på om Nokia klarer å beholde ledelsen og om Ericsson klarer å snu den negative trenden.