Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Linux i lommeformat

OSLO: Compaq har utviklet prototypen på en håndholdt PC med Linux som operativsystem. Maskinen er mindre enn PalmPilot og kan blant annet styres ved at man snur og vender på den.

compaq-itsy
Itsy, som for øyeblikket finnes i omlag 75 eksemplarer, er utviklet ved Digitals gamle forskningslaboratorier i Silicon Valley. Målet er å utvikle nye ideer for håndholdte og bærbare maskiner – og der hører Rock’n’Roll med.

Rul(l)er
Rock’n’Roll er Compaqs navn på en løsning hvor du kan styre maskinen ved å vri og vende på den.

Hvis du for eksempel ser på en bildedatabase, kan du få frem neste bilde ved en håndbevegelse – og på samme måte kan du bla deg fremover i en telefonliste uten å bruke knapper eller taster.

Man kan også bruke Rock’n’Roll for å spille en variant av PC-spillet Doom, som også er tilpasset Linux og Itsy.

Viktig valg
I IT-miljøene regnes det også som viktig at Compaq har valgt å bruke Linux som operativsystem, til tross for at denne Unix-varianten egentlig ikke er utviklet for å brukes på slike små og selvstendige enheter.

Men i det siste er såvel programvare for tynne klienter som set-top bokser for kabel-TV basert på Linux, så hvorfor ikke håndholdte PCer. Fordelen ved Linux er jo fremdeles at systemet er gratis.

Rask: 200 MHz
Itsy er basert på en 200 MHz StrongARM prosessor av samme type som man finner i mange maskiner som kjører Windows CE. Den lille skjermen har en oppløsning på 320 x 200 bildepunkter, og den lille maskinen har også0 plass til mikrofon, høyttaler og infrarød port.