Annonse


Telenett for neste årtusen

Ansvarlig for teknologiutviklingen i Telenor, Ole Petter Håkonsen er nokså overbevist om at nettverkselektronikkselskapet Cisco og Telenor i dette prosjektet har staket ut retningen for framtidas telenett.

Dersom testen blir en suksess vil utbyggingen av telenettet i framtida skje ut fra resultatene av samarbeidet. Motivet er best og billigst mulig nett for kundene.

Billigere med ett nett
– Det er dyrt å bygge ut teleinfrastrukturen i Norge. På tross av dette faktum er vi helt på topp i verden, både når det gjelder priser og kvalitet på tjenestene, sa Håkonsen på en pressekonferanse torsdag 17. juni.

Annonse


– Med enorm vekst i data- og internett-trafikken i telenettet, vil det bli svært mye billigere å bygge ut nettet om vi – slik vi skal teste sammen med Cisco – kan bygge ett nett i stedet for separate mobil, tale, data og internett, fortsatte han.

– Med én gjennomgående teknologi og dramatisk økt overføringshastighet for folk flest legger vi grunnlaget for en kommunikasjonsrevolusjon vi i dag bare ser konturene av, sa Håkonsen.

IP overalt
Selvsagt er det internettprotokollen (IP) som går som en rød tråd gjennom hele testnettet. Tanken er å bygge fiberoptisk nett nærmere kundene enn i dag. Dermed blir det kortere avstand for tale og data det siste stykket over kobbertråder.

Dette betyr at det blir mulig å tilby langt høyere overføringshastigheter, og dermed kunne konkurrere med eksempelvis kabeltv-selskapenes hurtige Internett-forbindelser. Muligheten til å leie faste linjer blir også en helt annen verden enn i dag.

– Å ha ett nett å forholde seg til er en ren drømmeverden for en teleoperatør. I dag er det en rekke nett som skal passes på, med ulike systemer å forholde seg til. Når alt er i samme nett blir det mye enklere – og billigere, sier lederen for Telenor FoU, Oddvar Hesjedal.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse