Annonse


Verktøy redder Windows 98

Det er vel ingen nyhet at Windows oppfører seg noe ustabilt etter å ha gått sin gang i noen måneder, og diverse programmer har blitt installert og avinstallert.

Stadig økt tilgang til Internett og alskens lugubre programmer og e-postvedlegg hjelper heller ikke situasjonen. Før du vet ordet av det kan du trenge noen av verktøyene i denne pakken.

Øyeblikkelig hjelp
En godt nyhet er at Norton SystemWorks kan kjøres direkte fra disketter uten å være installert. Dette kan være uvurderlig dersom du har et virusproblem eller et alvorlig diskproblem.

Annonse


En komplett installasjon krever intet mindre enn 156MB på disken, den forslåtte typiske installasjonen vel 130MB. Du kan velge hvilke pakker du ønsker å installere.

5 verktøy i ett
SystemWorks består av verktøysamlingen Utilities 4.0 (54MB), Antivirusprogrammet AntiVirus 5.0 (25MB), rense/rydde-programmet CleanSweep 4.5 (24MB), det i teorien ubetalelige anti-«Det-har-som-vanlig-oppstått-en-uopprettelig-feil-i…»-verktøyet CrashGuard 4.0 (4MB) og smått geniale Web Services (4MB) som sørger for at du via Internett alltid har oppdaterte versjoner av programmene dine.

Det skulle bety at om lag 44MB forsvinner i nødvendige grunnkomponenter. Jeg husker i gamle dager (tidlig på 90-tallet) da det viktigste i Norton-pakka fikk plass på en diskett….

Uante problemer
Installasjonen av Symantec-produktet går som alltid smertefritt, og etter en omstart og et par minutter med intenst arbeid popper det opp beskjeder om at ditten og datten ikke er som det skal – og det på den nye maskina mi som fungerte helt fint!

Automatisk reparasjon
Jeg gjør som anbefalt, og starter Norton Windoctor. Det knaker i harddisken, og etter en stund får jeg diagnosen «17 feil i 5 problemkategorier». Mens jeg ser livet passere i revy trykker jeg svært forsiktig «Finish». En masse detaljert kryptisk informasjon kommer opp, men heldigvis også en knapp med «Repair All».

Som sagt så gjort, og vips – problemene jeg ikke ante eksisterte er en saga blott.

Brukervennlighet
Autoreparasjon er en funksjonalitet som finnes gjennom hele SystemWorks, og som gjør det svært enkelt å ordne opp i problemer. På den annen side finner den mange problemer jeg var like lite oppmerksom på, som interessert i å vite noe mer om. Derfor kunne det godt vært en «Idiot»-opsjon da jeg installerte programmet, som gjorde at jeg slapp all slik info, men at problemene ble fikset.

Alle oppgaver kan automatiseres og tidsplanlegges, noe som krever litt innsikt i problemstillingene som berøres. Altså ikke noe for nybegynnere, men svært nyttig for de som vet hva de driver med.

Sjekker virus
Uten å mene noe om hvor mange virus den finner eller ikke, må jeg si at AntiVirus-programmet var en fryd å bruke, brukervennlig og med avanserte funksjoner om jeg ønsket.

Viktigst var kanskje den svært enkle oppdateringen av antivirus-filene, som gikk helt automatisk via Internett. Det hele tok bare sekunder!

Krasj med CrashGuard
CrashGuard har jeg prøvd i tidligere versjoner fra Norton, og tatt det bort like fort som det ble installert. Det er mulig det kan spare deg for den store katastrofen dersom du skrive særoppgaven din i Word og programmet krasjer før du har rukket å lagre.

For min del ble den en plage, og krasjet flere programmer jeg aldri har hatt problemer med. Lær deg heller å lagre med jevne mellomrom.

Utilities
Norton Utilities er en samling programmer som spenner fra enkel diskopprydding til avansert feilreparasjon. Er du heldig slipper du å bruke mange av disse i det hele tatt, men skulle uhellet være ute har du fort tjent inn innkjøpsprisen i spart merarbeid.

Konklusjon
SystemWorks 2.0 er en pakke som ideelt sett bør finnes på enhver PC – dog i noe mer diskret form. Hele programpakken er kanskje noe vel avansert for bruk hos folk flest, og en del funksjoner kan strengt tatt kanskje skape mer forvirring enn forbedring. Igjen, det hadde vært greit med en amatørvariant.

For den noe mer erfarne bruker, er de fleste programmene svært nyttige. CrashGuard er som nevnt unntaket.

Konseptet med å finne problemene før de oppstår er en tiltalende tanke for en IT-administrator og en bruker som ikke har tid til å dille med unødvendige PC-problemer. Gi meg en nettverksversjon, takk.

Godt nok
Mange purister liker ikke programmer som ordner og fikser i bakgrunnen uten at de selv har full oversikt. For min del har jeg for lengst mistet både oversikten og lysten til å flikke på slike småproblemer, så SystemWorks forblir på min maskin – dog uten CrashGuard!

NT-versjon er ifølge Swanholm under utvikling, uten at de kunne si noe om når den kommer.

Det problemet på disken dette programmet ikke klarer å ordne opp i er det vel bare harddisk-kirurgene hos IBAS på Kongsvinger som kan fikse. Det er godt nok for meg.

Programmet importeres av Symantec Norge, og distribueres av Swanholm Distribusjon. Plattform: windows 95/98. Veiledende pris: 1100,- eks. mva.

Pluss

  • Redningsprogrammet kan startes rett fra CD-en uten å være installert i en nødsituasjon
  • Absolutt alt du trenger av diskverktøy
  • Glimrende oppdateringsverktøy via Internett
  • Rimelig

    Minus

  • Krever masse plass
  • Ingen «Idiot»-funksjon
  • Problemer med CrashGuard