datanerd liten

Annonse


Du har 6 timer datatrøbbel

datanerd litenDette har den svenske IT-journalisten Monica Renstig kommet frem til i en bok, ifølge Gøteborgs-Posten.

Hjelp og selvhjelp
Renstig sammenstiller ikke publisert materiale fra analyseselskapet Gartner Group. Det viser seg da at ansatte som jobber med data bruker mye tid på å løse egne dataproblemer samt hjelpe fortvilede kollegaer.

Seks timer per uke tilsvarer seks uker per år. Denne tiden går med til å forsøke å begripe hva datamaskinen holder på med, eller hvorfor den ikke gjør som man vil at den skal gjøre.

To timers omstart
I følge Renstig går fire av ukens seks bortkastede timer til å finne ut hva som egentlig er problemet med sin egen maskin, samt å hjelpe kolleger, mens to timer går med til å restarte datamaskinen.

Disse tallene synes sjelden i de økonomiske kalkylene som selskapene foretar i forkant av sine datainvesteringer.

En studie
Da Renstig studerte kjernekraftverket i Forsmark fant hun ut at det riktignok fantes en hel gruppe systemutviklere, men at halvparten av disse jobbet med å hjelpe sine kolleger. Derfor måtte selskapet leie inn konsulenter for å rekke å gjøre det arbeidet de egentlig skulle gjort.

Den rimeligste måten å komme unna datatrøbbel på arbeidsplassen er ifølge Renstig mer opplæring av de ansatte og standardisering av systemene. Jo mer de ansatte kan, jo mindre tid kastes bort til famlende eksperimenter.

Annonse