Musikk på nettet (MP3)

Annonse


Nettrevolusjon med norsk MP3

Musikk på nettet (MP3)

Siden MP3-formatet ble lansert har det vært ramaskrik i musikkbransjen. Her fikk man lydfiler med CD-kvalitet på størrelser som gjorde distribusjon over nettet både enkelt og raskt.

Ikke akkurat det gunstigste scenariet for musikere rundt om i verden. En rekke jyplinger som kopierer musikk seg i mellom uten å betale et rødt øre for det. Man kunne se begynnelsen på en vid kløft mellom musikkbransjen og nettet. En kløft som bare har blitt større og større – inntil nå.

Ingen smågutter
visualmuzic.com har samlet stort sett det som er av kjente, kjære musikere og webdesignere i Norge. Målet var å komme opp med et nettsted som kunne nyttegjøre de mulighetene som fantes i et spennende medium, samt vise musikkbransjen at det ikke bare var styggedom på Internett.

Annonse


– Dette er et utrolig spennende medium, med et stort potensiale – spesielt for musikkbransjen. Dessuten ville vi vise musikkbransjen at det går an å tenke kreativt på nettet, sier prosjektleder Christian Grimshei til Telecom Revy.

Dette har visualmuzic.com klart. Med en kombinasjon av eminente musikere og webdesignere har de lansert full pakke. Lyd, grafikk og interaktivitet er satt sammen i en perfekt union – noe som gjør nettstedet til et spennende innslag blant all den piratkopierte musikken på nettet.

Lag din egen musikk
I dag ligger det fire låter på sidene, med tilhørende ”musikkvideoer”. Men det kommer flere. I løpet av februar og mars vil de resterende tre låtene komme + en rekke remikser.

Fra mars skal man også kunne laste ned vokalsporene til låtene for å lage egne remikser. De beste miksene vil bli lagt ut på siden. Her er mulighetene store for at den entusiastiske hobbymusiker kan få øyeblikkelig berømmelse.

Tar knekken på flere
Foreløpig er det ikke snakk om å tjene penger på prosjektet, men det betyr ikke nødvendigvis at dette arbeidet bare er ideologisk.

– I første omgang er det ingen kommersielle hensikter bak siden, men vi kan ikke utelukke at noe slikt kan komme på sikt, sier informasjonsansvarlig Bente Eikholt.

Grimshei forteller blant annet at man ser muligheten for å selge låter over nettet for en krone. Da har man slått bena under en god del av piratkopieringen, for som Grimshei sier:

– Hvem gidder å laste ned bare låten fra en server i Alaska, når man kan få full pakke, med lyd, grafikk og interaktivitet i Norge.

Revolusjonerer bransjen
Det er lett å se verdien av dette arbeidet. Spesielt hvis det tar av. Ikke bare kan det ta knekken på piratkopiering av musikk, men også plateselskapene kan miste sitt eksistensgrunnlag.

Hva gjør disse dersom de ikke lenger behøves på samme måte. Kanskje de nå skjønner at man bør begynne å se nettet som en alvorlig aktør, som ikke vil forsvinne med det første.

Berømt allerede
visualmuzic.com har allerede fått anerkjennelse i bransjen. Og ikke bare her hjemme. Det strømmer inn positive tilbakemeldinger fra store aktører verden over. Blant annet har det sentrale nettstedet mp3.com tatt kontakt med Grimshei. Kanskje vi her kan se begynnelsen på et nytt norsk Internett-eventyr. Det tror i hvert fall Grimshei:

– Dette er fremtiden for store deler av musikkbransjen, sier Grimshei, også kjent som Applepie på folkemunne.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse