Linuxrevedame

Annonse


Linux – en trussel

Linuxrevedame

Det er to ting man trenger for å gjøre suksess som uavhengig leverandør av operativsystem: Støtte fra viktige applikasjons- og databaseleverandører – og motstand fra Microsoft.

Det siste er spesielt viktig i USA, hvor mange oppfatter Microsoft som “The Evil Empire”, og hvor ingen ting kan være bedre enn noe som Microsoft misliker; og som på toppen av det hele er gratis.

Miljø, ikke pris
Et nytt internt Microsoft-dokument har sett dagens lys, der produktsjef Vinod Vallopipillil avviser at prisen er det viktigste argumentet for Linux.

Annonse


Det som teller er miljøet rundt Linux. De mange tusen utviklerne som sitter rundt om i verden og lager store og små løsninger for Linux, og som deretter gjør dem fritt tilgjengelig på Internett.

Det er dette som kan gjøre Linux-produktene, enten de finnes på nettet eller kommer fra distributører som Red Hat eller Caldera, til en trussel for Microsoft.

Til retten?
Bare noen dager etter at dette dokumentet ble offentliggjort, dukket nok et internt memo fra Microsoft opp på nettet. Her diskuterer to ansatte, inkludert Valloppillil, muligheten for å gå til retten for å stoppe videre åpen utvikling av Linux.

Microsoft mener at Linux muligens vil skumme fløten fra funksjoner i Windows NT:

“Linux-verdenen er svært villige til å kopiere detaljer fra andre OS-produkter hvis de mener de behøver dem. Derfor er det på sikt en høyst reell fare for at etterhvert som Microsoft bruker utviklingspenger på å skape en mengde nye funksjoner i NT, så vil Linux ganske enkelt plukke frem de beste funksjonene og legge dem inn i sin egen kode”.

Godt tidspunkt
For Linux-verdenen kunne ikke oppstyret kommet på et bedre tidspunkt, bare et par uker før Comdex åpnet i Las Vegas, med en egen del av utstillingen satt av til Linux.

Plutselig snakket alle om operativsystemet, og Linux-distributører som Red Hat Software og Caldera Systems ble i følge rapporter fra Comdex nærmest løpt ned av besøkende som ville vite mer om Linux og andre, såkalte åpne produkter.

Snart 10 millioner?
Noe av det som vakte mest oppsikt var at prisen ikke var det viktigste i USA, slik den kanskje er i deler av Europa eller i den tredje verden.

Det som er viktig, er at mellom 8 og 9 millioner mennesker i dag bruker Linux, og at dette tallet øker raskt. Dette gjør at ved problemer er sjansen stor for at løsningen allerede finnes tilgjengelig, kostnadsfritt, på nettet.

De store kommer
Et poeng er det også at de store nå kommer etter. IBM, Informix, og ikke minst Oracle, tilpasser sine produkter til Linux.

Samtidig kommer applikasjonsprodusenter som Corel etter med sine produkter.

Dermed er det mange som tror at Linux vil endre karakter, fra å være server- og Internett-orientert til å bli et mer vanlig operativsystem for næringslivet.

Bryr seg ikke
Microsofts svar på alt dette: Vi gjør ingenting spesielt for å takle Linux, sa Microsoft-talsmann Tom Pilla til amerikanske Infoworld. Men det er altså den offisielle versjonen.

Annonse