Annonse


Datakrig om privatlivet

EU mener amerikanske bedrifter misbruker personlige opplysninger, mens USA mener næringslivet må få spillerom.

Må ha tillatelse
Navn kan for eksempel regnes som en personlig opplysning. Det har ført til at man i Sverige diskuterer om man må spørre hver person om tillatelse for å nevne de på en nettside.

EU-lovene forbyr europeiske selskap å utveksle opplysninger om kunder og ansatte til land som ikke har et lovverk som beskytter slike private opplysninger mot bruk og misbruk.

Lovene har irritert amerikanerne lenge, og det har pågått forhandlinger i flere måneder.

Annonse


Avventer
I USA sies det fra offisielt hold at EU har gitt løfter om å ikke gjennomføre lovverket mens forhandlingene pågår, melder den amerikanske nettavisen Nando Times.

– Våre europeiske partnere er blitt enige om å ikke begrense datatrafikken mens forhandlingene pågår, sier talsmannen William Daley for det amerikanske handelsdepartementet.

Anmeldte seg selv
– Lovene har trådt i kraft. Dersom det kommer klager på at personlige opplysninger er blitt misbrukt kan det føre til forbud mot å utveksle data i konkrete tilfeller, sier EUs talskvinne i Washington, Ella Krucoff.

EU-lover som begrenser hvilke opplysninger om personer som kan spres på Internett har skapt splid også innad i Europa. I Sverige har faktisk Carl Bildt anmeldt seg selv for å ha brutt den nye loven.

Annonse