Neeb, Morten

Annonse


Tilsynsrapport uten avklaring

Neeb, Morten– De har funnet ut at de skal snakke sammen, men det har de gjort før. I den grad rapporten inneholder noe nytt er det at de skal snakke sammen litt oftere enn tidligere, sier Neeb i en kommentar til internettavisa Telecom.

Rapporten er laget på oppdrag gitt av Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Ikke fungert
Rapporten fastslår at samarbeidet mellom de to tilsynene ikke har fungert tilfredsstillende. Bedre samordning og koordinering vil bidra til bedre å sikre like konkurranseforhold innenfor telemarkedet.

Dobbel-kontakt
Gjeldende samarbeid mellom de to tilsynene bygger på en samordningsavtale fra 1995. Det har hittil ikke vært noen klar arbeids- og ansvarsdeling mellom KT og PT. Dette har gjort det vanskeligere å utføre tilsynsfunksjonene etatene skal gjøre.

Annonse


Etterlyser
– Saker av ulik teknisk karakter, utdeling av konsesjonen og lignende bør fortsatt høre inn under PT. Når det gjelder spørsmål som omhandler konkurransesituasjonen som pris og kryssubsidiering, mener jeg dette må håndteres av KT, sier Neeb.

Han mener det er å sette bukken til å passe og havresekken når PT, med sin nære relasjon til Samferdselsdepartementet og igjen Telenor, skal overvåke konkurransesituasjonen på telemarkedet.

Overlappende
Spesielt innenfor området markedstilsyn er overlappende kompetanse, påpeker tilsynene i rapporten.

En rekke av de forpliktelsene aktørene blir pålagt etter telelovgivningen vil også kunne bli vurdert ett bestemmelsene i konkurranseloven.

Det er spesielt konkurranselovens bestemmelser om adferd som er egnet til å begrense konkurransen. Som eksempel nevnes kryssubsidiering, lojalitetsskapende rabatter og koblingssalg.

Dette overlappes av telelovgivningens bestemmelser for aktører med en sterk markedsposisjons plikt til samtrafikk, forbud mot kryssubsidiering, kostnadsorienterte priser og plikt til å gi opplysninger som er nødvendig for å føre tilsyn.

Uforenelige
På bakgrunn av dette vil det kunne oppstå situasjoner hvor vedtak fattet av Post- og teletilsynet og Konkurransetilsynet er uforenelige.

På enkelte områder har tilsynene forskjellige overordnede hensyn å ivareta. Det vil da bli nødvendig med en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle hvilke av disse hensynene som skal veie tyngst, framgår det av rapporten.

Annonse