Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skjerper tonen mot Microsoft

LAS VEGAS, USA: Novell, en av de eldste leverandørene av nettverksprogramvare skjerper tonen mot Microsoft og deres serverprogramvare Windows NT.

I sin hovedtale på nettverksmessen Networld+Interop i Las Vegas, sa Microsofts visepresident Jim Allchin at Microsoft vil være nervesystemet i de sammensmeltede nettverkene. Sammensmeltningen handler om at tale, data og video overføres i samme fysiske nett. Og dette vil skje via nettverks»språket» TCP/IP.

Microsofts markedsmaskin har blitt en lei nøtt å sloss mot for den gamle markedslederen Novell. Men mens Microsoft må vise til kommende versjoner av NT for å gi brukerne mulighet til å logge seg på nettverket fra hvilken maskin som helst og få sitt eget skrivebord på skjermen, har Novell hatt denne funksjonaliteten i mange år.

Forsprang
– En av fordelene våre i konkurransen med Microsoft er at vi har fem-seks års forsprang, sier Ron Heinz, som er sjef for Novells salg på verdensbasis.

Både han og Novells Norgessjef, Tor Østensen, mener mange kjøpere av nettverksprogramvare holder seg Novell for å bevare muligheten til å velge fritt – de ønsker et alternativ til Microsoft, mener de to.

– Verden er hetrogen. Folk vil ha frihet til å velge løsninger og leverandører. Det er i det lange løp ikke bra for dataindustrien å kjøpe bare fra en leverandør, sier Østensen.

Utfordrer
Selv om Microsoft er utfordreren for folk på jakt etter nye servere, legger Heinz stor vekt på at Novell jobber godt i nett med NT-servere.

– Vi får faktisk NT til å jobbe raskere på grunn av måten Novell administrerer nettverket på.

Erfaring
– Novell har langt større erfaring enn Microsoft med å være et nervesystem i bedriftens nettverk, mener Heinz, som legger til at IT-ansvarlige ofte forteller om vansker med å administrere NT-nettverk.

– I Novell har vi sjelden problemer med å få aksept for at vi har et teknisk sett bedre produkt enn NT, men det er ikke tvil om at det er vanskelig å slå Microsofts markedsmaskin, sier han.

Nye tjenester
Novell opererer med en markedsandel på i overkant av 50 prosent i verden, litt lavere i Norge. Noe av problemet for selskapet, forklarer Østensen, er at gamle versjoner av serverprogramvaren fungerer så godt at folk nøler med å oppgradere til de nyere versjonene.

– Vi ser en endring nå, i og med at flere og flere tar i bruk nye tjenester i nettverkene. Da blir det lett å selge ved å henvise til at våre løsninger eksempelvis øker hastigheten i bruk av Internett med 2-3 ganger. Eller at vi kan tilby sikre virtuelle private nett (VPN) integrert i serverprogramvaren Novell Netware, sier han.

Fortere Internett
På nettverksmessen Networld+Interop i Las Vegas presenterte Novell Netware 5.0, som kommer med både en fembruker-lisens av databasen Oracle og en av Netscapes web-servere. Det siste er et resultat av et joint venture mellom Novell og Netscape.

Den viktigste nyheten i Netware 5.0 er likevel at IP-trafikk går rasere. Årsaken er at det nå er ren IP, i stedet for den tidligere måten å sende IP-pakker i nettet på, nemlig ved å pakke det inn, såkalt tunneling.