Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bruker-fokus på Eliaden

OSLO: En viktig oppsummering av årets Eliade-messe på Sjølyst i Oslo er satsing på brukervennlighet. Dette skjer i en bransje som har et høyt utviklet stammespråk og et vell av sære løsninger.

På vår vandring fra stand til stand i Sjølysthallen på Skøyen i Oslo, ble det stadig mer klart at kundene krever enklere løsninger.

Noe av drivkraften er at PCer er blitt verktøyet mellom de proprietære og – for de uinnvidde – utilnærmelige spesialdatamaskinene. Etter hvert som PCene er blitt mer tilnærmelige, er det selvsagt en naturlig tanke at også det industrielle utstyret må følge etter.

For mye info
– Med den teknologiske utvikling vi opplever, forskyves oppgavene i kontrollrommet. Operatørene opererer i mindre grad og overvåker desto mer.

Uttalelsen kommer fra avdelingsleder Kjell Haugseth ved Institutt for energiteknikk, som foreleste om menneskets rolle i styring av komplekse prosesser. Haugseth pekte blant annet på at informasjonsmengdene operatørene stilles overfor kan være for store, faktisk så store at operatørene reagerer feil ved kriser.

Objektorientering
Ett trekk hos flere leverandører av styringssystemer er at programmeringen i stadig sterkere grad går mot objektorientering. I tillegg blir brukergrensesnittet forbedret kraftig, enten det gjelder i programmeringsfasen eller overfor operatører.

Produktsjef Ståle Bjørnvik i Klöckner-Møller stiller utviklingen på spissen når han sier at; – i tiden som kommer vil utviklingen av terminal- og scada-systemer bety mer enn selve styringsenheten.

Selskapet har en serie med spesialtilpassede terminaler fra de helt enkle med kun noen få taster og tekst-display, via grafikkpaneler med taster til trykksensitive fargeskjermer. Oppsettet av serien gjøres fra ett og samme windowsprogram.

Standardiserer
Leverandørene av programmerbare logiske styringer, som benyttes til å styre industriprosesser, har også begynt å enes om et standardisert programmeringsspråk. Dette for å senke brukerterskelen og blant annet gjøre det lettere å gjenbruke program-biter.

Sett utenfra, og sammenlignet med utviklingen i databransjen, ser det ut til at de industrielle systemleverandørene er i ferd med å bevege seg i retning av en mer standardisert hverdag. Resultatet vil bli lavere kostnader for brukerne.