Hopp til navigasjon Hopp til innhold

År 2000-krise for Staten

OSLO: En kartlegging Arbeids- og administrasjons-departementet (AAD) har gjort viser kritisk lav håndtering av år 2000-problematikken. 97,5 prosent av de statlige etatene er uten beredskapsplan hvis noe skulle gå galt!

Kardia2000(l)
For de foreløpige resultatene av år 200-kartleggingen i Staten er nedslående lesing. Kartleggingen ble lagt fram på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Sjokktall
40 prosent av etatene har ikke engang satt i gang egne prosjekter. Og av de blant den tredelen som har gjort det, har bare om lag halvparten av de igjen gjort prioriteringer av hva som er viktigst å få gjort noe med. Og hvis noe skulle gå galt har bare 5 prosent en plan for hvordan de skal takle problemene!

Runde ord
Statsråd Elbjørg Løwer var selv ikke tilstede (!) under pressekonferansen. Men hun bruker meget runde ord når hun i en pressemelding kommenterer situasjonen.

– Kartleggingen viser at de statlige etater i økende grad har våknet i forhold til dette problemet, men at mye arbeid gjenstår, sier Løwer.

– Ikke krise
I tillegg er det bare 70 prosent av etatene som har svart på kartleggingen. Over 1 av 4 etater kan med andre ord fortsatt ha problemer med årtusenskiftet som kan påvirke folks liv, helse og sikkerhet.

– Er det ikke på tide å slå alarm og anbefale politikerne å legge fram en kriseplan?

– Vi ser ingen grunn til å slå krisealarm, selv om resultatene så langt ikke er en betryggende situasjon, sier avd. direktør Ottar Ostnes i AAD.

Ikke mer penger
Og ekspedisjonssjef Kasper Holand presiserer at de ikke har tenkt å bevilge flere penger slik at staten kan få rettet opp sine data- og elektronikksystemer.

– Forutsetningen er at de statlige etatene skal løse sine problemer forbundet med år 2000 innefor gitte rammer, sier Holand.

For lite penger
Kartleggingen viser at de statlige etatene skal bruke om lag 600 millioner kroner fram til årtusenskiftet. Men dette er innrapporterte tall. Ifølge det internasjonale konsulentselskapet Gartner Group må en årlig sette av 20-30 prosent av IT-budsjettet til å håndtere år 2000. Statens IT-budsjett på om lag 5 milliarder kroner (bekreftet av AAD). Det mangler med andre ord minst 2,4 milliarder kroner for at de statlige etatene skal klare jobben!

Lover
Men selv om AAD ikke mener det er på sin plass med en kriseplan og ekstrabevilgninger, lover de en kortfattet tiltaksplan som skal være klar i mai. I tillegg viser de til handlingsplanen for år 2000 Nærings- og handelsdepartementet snart lanserer.