Hopp til navigasjon Hopp til innhold

GSM 1800 fra 20.mars

OSLO: Telenor Mobil har sin første basestasjon for GSM 1800-systemet i drift fra fredag 20. Mars, bare en uke etter at konsesjonen var klar. – I slutten av april vil vi ha en viss dekning for Stor-Oslo, sier adm. direktør Stig Herbern (bildet) i Telenor Mobil/Privat.

Herbern, Stig ny2
Telenor Mobil har allerede før tildelingen av de tre konsesjonene var avgjort startet planlegging, innkjøp og tilpasning av GSM 1800. Første basestasjon ble fredag satt i drift på toppen av Telenors eget bygg i Universitetsgata midt i Oslo sentrum.

By-fenomen
DCS 1800-systemet, som det også kalles, er best egnet for byer og tettsteder. I løpet av høsten 1999 skal de fire største norske byene ha operative GSM 1800-nett. 12 byer skal få tilbudet i år 2000, og hele 19 byer/tettsteder skal ha det innen 2001.

Løp og kjøp
De ivrigste kan allerede i april forberede seg på å kjøpe såkalte tobånds (dual-band) mobiltelefoner. Dette er telefoner som fungerer både i GSM 1800 og GSM 900-nettet.

Stig Herbern regner med at tobåndstelefoner vil være et hett tema for de fleste mobilbrukere i Oslo innen sommeren. Tobånds mobiltelefoner vil til en hver tid utnytte det beste systemet, enten det er GSM 900 eller GSM 1800.

Blir hovednett
Telenor Mobil regner med at de løpet av to år har 50 prosent av sine mobiltelefonkunder inne på GSM 1800-nettet. I løpet av tre år kan GSM 1800 være hovednettet, men altså fortsatt supplert av GSM 900.

Økt kapasitet
Et nytt nett gir først og fremt økt kapasitet. Det gir ikke i seg selv tilgang til ny funksjonalitet. Men i og med at teknologien forbedres og at krevende mobile dataoverføringer vil ta 20 prosent av kapasiteten inne år 2002, er denne økte kapasiteten helt avgjørende.
Stikkord: Mobil