Annonse


Hackere fritas for ansvar

Dommerne i Indre Follo Herredsrett har trodd fullt og fast på 27-åringen som har stått tiltalt for å ha slettet over 50.000 nettsider på Telenor Nextels server.

Blant sidene som forsvant, var nettsidene til Dagbladet, Nettavisen, 70 bedrifter og hjemmesidene til 11.000 privatpersoner. Mannen er frifunnet på alle punkter og slipper å betale erstatning til Telenor Nextel.

På en annen klode?
– Han trodde han befant seg på en annen server, heter det i domspremissene. – Han var ikke var klar over konsekvensene. Han ønsket bare å gjøre en god jobb!

Retten mener at oppdragsgiveren er ansvarlig for den økonomiske skaden. Men retten gjør samtidig Telenor Nextel til medskyldig: – Serveren manglet beskyttelse mot slettekommandoren “rm-rf”, sier retten.

Annonse


Økokrim maktesløs
Økokrim hadde på forhånd nedlagt påstand om en oppsiktsvekkende mild dom: Fengsel i 45 dager, derav 30 dager betinget, og 120.000 kr i erstatning. Strafferammen var fire år. Mannen har sluppet med noen dager i varetekt. Økokrim som vurderer å anke saken, må i dag føle seg temmelig maktesløse.

Få anmeldes, færre oppklares
Hver femte norske virksomhet er utsatt for datakriminalitet. Bare 22 prosent anmelder forholdet. Fra 1991 til til 1996 steg antall politianmeldte datakrim-saker fra 9 til 67. Økokrim regner bare med å oppklare 5-6 saker.

Mange Internett-leverandører og bedrifter har fått tømt serverne sine. Fordi loggene slettes, fjernes alle spor. I de få sakene som kommer til retten, bruker dommerne silkehansker.

Svenske silkehansker
Svensk rett dømte i desember en 16-årige svenske til en bot på 2.400 kroner (!) for datasnoking og skadeverk hos to norske internett-leverandører. Han hadde utført skaderverk for 270.000 kroner hos de norske internettleverandørene. Han ble arrestert på fersk gjerning i september 1996. I boligen fant politiet fellende bevismateriale.

Danske silkehansker
I desember 1996 behandlet dansk rett saken mot seks dansker som hadde hacket seg inn i Pentagons datamaskiner. Strafferammen var fire år. En av danskene fikk 18 måneders fengsel, derav tre måneder ubetinget. En annen fikk 40 dager, tre fikk 200 timers samfunnstjeneste og den siste 1.000 kroner i bot.

Økonomisk vinning straffes
Dommene for skadeverk er neppe avkrekkende i de få sakene som kommer til retten. Retten reagerer bare når det påvises økonomisk vinning.

I november i fjor ble en 22-åring fra Skien dømt til å betale en bot på 30.000 kroner for innbrudd i Aftenpostens Atekst-arkiv. Han brukte det egenutviklede programmet «Atekst-stjeler 1.0», men påsto likevel at det var lovlig.

Pass opp for rørleggeren!
Retten ga Telenor Nextel-hackeren medhold: Han trodde han befant seg på en annen server, og var ikke var klar over konsekvensene. Hvis norsk rett gir andre fagfolk medhold for ansvarsfraskrivelse, vil jeg følge nøye med neste gang jeg slipper en rørlegger inn i huset.

Kanskje risikerer jeg til og med å bli gjort ansvarlig for vannskader, dersom møblene ikke er vannavstøtende?

Eller er det jeg som befinner meg på en annen klode?

Annonse