Babynor

Annonse


Telefusjon i navneknipe

BabynorDet var nordpå at vi møtte han Adalbert, han Melkior, han Størk-Olai, han Karulf, han Marvell, han Dinwald og ho Lotty. Etter at vi flyttet sørpå hørte vi om navnene til han Sølfest, han Vrål, han Jetmund, han Tjosolf, han Hallkjell og han Mindor.

«Klæff Rækkard»
Navnet skjemmer ingen, er det noen som hevder. Derfor var det ytterst vanlig en tid å kalle ungene sine opp etter filmstjerner og fordums popkometer. Derfor kan du risikere å se navn som Grace Marlene Jensen, Crystal Blake Olsen og Cliff Richard Johansen i telefonkatalogen. Sistnevnte navn uttales rett og slett som “Klæff Rækkard” i Nord-Norge.

Fusjon
Det var altså denne interessen for sjeldne navn som gjorde at redaktøren befalte oss til å spekulere i hva det nye fusjonerte selskapet til Telenor og Telia kommer til å hete.

Redaktøren i Telecom Revy holdt i sin tid på å forstyrre hele navneprosessen til det gamle Televerket som ble til Telenor. Han skrev i avisen at navnet burde være “TeleNorge”! Han fikk jo nesten rett da. Siden har han tatt “hevn” over Telenor ved å kalle vår årbok for nettopp TeleNorge.

Annonse


Morsom krysning
I midten av forrige uke slapp Telenor nyhetsbomben at de ønsket kunstig befruktning og sammenslåing med Telia.

Nå vet ikke vi hvem som kom først – var det høna eller egget? Uansett ville ikke den norske regjeringen vite noe av den påbegynnende Jomfrufødselen. De ville derfor skrinlegge hele inseminasjonen på det som kunne bli en morsom krysning av Telenor og Telia.

Fødselsen nærmer seg
Sentrumsregjeringen måtte raskt gjøre retrett etter at en samlet opposisjon godt kunne tenke seg å være både faddere og gudfedre til det kommende barnet. Nå pågår “befruktningssamtalene” over Kjølen, rapporterer sekundantene (altså pressetalsmennene) til både Telenor og Telia.

Barnet er ventet til verden i løpet av tre uker, sies det fra inseminert hold. Til tross for denne tildragelsen er det svært usikkert om det kommer til å bli presten Kjell Magne Bondevik eller diakonen Odd Einar Dørum som vil døpe det nye telebarnet.

Kreative forslag
Journalister bruker vanligvis å være kreative når det gjelder navneforslag. Siviløkonomspirene i Trygve Hegnars lekegrind, Finansavisen, var raskt ute og døpte det kommende telebarnet til Telianor. Nå tror vi ikke dette forslaget kommer til å vinne navnekonkurransen.

Når gode navn er dyre
Derimot har vi litt mere tro på en krysning av Telenordia og Nortel. Begge er gode navn som leder oppmerksomheten mot nordisk teledrift. Det er bare ett problem; Begge navnene er opptatt!

I Telenordia samarbeider i dag Telenor, British Telecom og Tele Danmark på det svenske markedet. Nortel er navnet på en organisasjon for telebrukere i Norden. Dersom konsernsjefene Lars Berg i Telia og Tormod Hermansen i Telenor ønsker å bruke disse navnene må de betale dyrt for rettighetene.

Telenordic
Det beste navneforslaget så langt er derfor “Telenordic Ltd”. Dette kan bli navnet til det nye holdingsselskapet som skal introduseres på internasjonale børser. På grunn av internasjonalisering holder det ikke med rene norske eller svenske navn. Et slags lettforståelig engelsk må det være.

Forsvensket
Hvorfor ikke finne på et navn som er helt annerledes og som nødvendigvis ikke signaliserer ordene tele og Norden? Selv har vi sans for firmanavn som ComIT og NetCom. Dette er gode, enkle og forklarende bedriftsnavn som de fleste husker med det samme.

Det er noe av utfordringene i “farskapssaken” mellom Telenor og Telia. Vi tror dessututen at svenskene vil ha størst påvirkningskraft når det gjelder navnevalget. Dette skyldes at det nye telebarnet vil ha flest gener fra mektige konsernsjef Lars Berg i Telia.

Fra virkeligheten
Nei navnet skjemmer ingen; – Bare spør han Sondre Pung, han Kjodolf Smøttebråten, han Jhon Amok, han Suparman Ati, han Grim Sturla Grøvleballe eller ho Aina Sierra.

Hvor jeg har navnene fra? De kommer fra Folkeregisteret og telefonkatalogen! Du tror det ikke før du får se det. Virkelighetens X-files er mye morsommere og nervepirrende enn TV-versjonen. Husk det – Tormod Hermansen og Lars Berg.

Trond Heggelund,
som før i tiden het Iversen.

Annonse


Annonse


Annonse