Annonse


Hete navn på nett

Statistikken over de mest brukte navnene legges fram hvert år i januar. Og resultatet er tilgjengelig på nettet på hjemmesiden til Statistisk sentralbyrå.

Med noen unntak er de mest brukte navnene i 1997 de samme som har vært på topp i en årrekke. Andreas har i ti år på rad vært blant de fem mest brukte fornavnene. De fire guttenavnene Andreas, Kristian, Martin og Kristoffer har i fem år delt de fire første plassene.

40 og umoderne
Kanskje er det vemodig for 40-åringene rundt om i Norge. Ingen toppnavn fra 1960 er blant de mest 40 brukte i dag.

Anne, som var på topp i én generasjon, er nå nummer 29. Samtidig er det nesten ingen som heter Bente, Inger, Marit eller Kari. Ingen av de mest populære guttenavnene fra 1960 er heller blant de mest 40 brukte i dag. Dette gjelder for eksempel Jan, Bjørn, Per, Geir og Tor.

Annonse


Tilfeldigheter
Generelt er det vanskelig å finne geografiske variasjoner. Variasjonene skyldes mest tilfeldigheter. Det som kan bemerkes er at Lars topper i Oppland, Charlotte i Finnmark og Sara i Oslo. Dessuten ligger Stian høyt i Finnmark og Rebekka høyt i Stavanger.

Bestemors navn på nytt
Navn som blir stadig mer populære er Sander, Emma, Sunniva og Victoria.

De typisk nye populære jentenavnene Thea, Sofie, Hanna, Nora, Vilde og Andrea fortsetter sin langsomme klatring oppover listene.

Amalie, som gjennom 90-årene har vokst voldsomt, har derimot tatt en liten pause og falt seks plasser.

Annonse


Annonse


Annonse