Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Iridium holder tidsplanen

TELEGRAM: Iridium er nå oppe med en tredjedel av sine i alt 66 satellitter. Dermed ser det ut til at det planlagte trådløse telefonnettverket med 100 prosent global dekning, virkelig kan komme igang som planlagt høsten 1998.

Iridiumsatelitt
Med den siste oppskytningen er 46 av Iridium-satellittene på plass i rommet. Selskapet har dessuten sikret 4,8 milliarder dollar (35,2 milliarder kroner), som er nødvendig for å finansiere hele nettverket.

Avtaler i havn
Så langt har Iridium fått roamingavtaler i 9 europeiske land. Blant nøkkelpartnerne finner vi Cellnet, Orange, Mercury OnetoOne (Storbritannia), EirCell, Esat digiphone (Irland), E-Plus, Mannesmann (Tyskland), Telefonica, Airtel (Spania), Comviq, Europolitan (Sverige), Mobilkom (Østerrike), RadioMobil (Tsjekkia), Post and Telecom Iceland (Island), TMN og Telecel (Portugal).

Flere muligheter
Iridium skal dekke kommunikasjonsbehov på steder som i dag ikke dekkes av trådløse nett. I tillegg gir systemet et tilbud til brukere som ønsker å bruke flere typer jordbundne nett, inklusive GSM (Europa og Syd-Øst Asia), AMPS (USA) og PDC (Japan). For første gang muliggjøres dessuten global personsøking.

Dyrt?
Iridium-telefonene vil komme med GSM-antenne og Iridiumantenne som standard. De skal kunne brukes både til sjøs, til lands og i luften over hele kloden. Det er imidlertid ventet at både telefonene og tjenestene vil bli relativt dyre for brukerne, sett i forhold til vanlig mobiltelefoni.
Stikkord: Mobil