Nokia i bibliotek

Annonse


Første åpne TV-nettverk

Nokia i bibliotekHvis julenissen hører din bønn, og gir deg digital Nokia-dekoder og Canal Digital-abonnement, kan du julesurfe mellom 60 digitale TV-kanaler og Internett på TV-skjermen.
Flere kanaler er i vente. Canal Digital-sendingene formidles nemlig av satellitten Thor II som eies og drives av Telenor Satellite Services (TSS).

250 kanaler
– Hvis vi bruker alle våre 4 satellitter og deres 38 transpondere ved 1 grad vest, kan de formidle 250 samtidige TV-kanaler, sa administrende direktør Knut Reed i TSS da han tirsdag lanserte nyheten overfor journalister fra hele Norden. Canal Digital sender til alle de nordiske land.
– Vi har ambisjoner om å bli Europas ledende leverandør av satelittkommunikasjon. I dag er vi den tredje største satellittdistributøren av TV-kanaler, sa Reed.

Fra Thor II til IV
Overgangen fra analoge til digitale satellitt-TV-sendinger, markerer et tidsskille. Kapasiteten blir øket ytterligere til sommeren, når TSS sender satellitten Thor III opp i rommet. I 2000 kommer Thor IV. Denne kraftige satellitten skal formidle bredbånds multimediakommunikasjon og løfte digital TV til en ny epoke.
– I 2002-2005 kommer mobil bredbånds multimediakommunikasjon, spådde Reed.
TSS har utviklet en åpen standard for digital satellittkringkasting som lar TV-titteren velge kaneler fra en EPG (Elektronisk Program Guide) med menyer på skjermen. Menyene beskriver programmene, og varsler om spesielle begivenheter (f.eks. fotballkamper mellom Norge og Brasil).

Film når du vil
TSS er også klar med NVOD (Near Video On Demand). Den forhåndsviser en rekke filmer, og ber deg velge film og om du vil se filmen klokken 8, 9, 10 eller 11. Senere i høst kommer også PVD (betalings-TV) med eksklusive tilbud om råferske filmer og hyperaktuelle sportsbegivenheter mot betaling. Du bestiller ved å taste din PIN-kode, og dekoderen tar seg av resten.
I mars åpner Telenor for enda flere internaktive tjenester med tv-butikk, bank og Internett-surfing med turborask nedlasting av nyheter fra nettet. I september lanseres flere interaktive Internett-tjenester.

Annonse
Dekoder med PC og TV
Nokia er foreløpig alene om å levere digitale dekodere, men konkurrentene er like rundt hjørnet. Den rimeligste Nokia Mediamasteren koster 5000 kroner, og kan tilkoples inntil 2 år gamle parabolantenner. Den intelligente dekoderen er selvinstallerende og leveres med “fremtidsgaranti” som automatisk oppgraderer dekoderen med programvare fra satellitten. Alle Mediamaster-modellene kan tilkoples TV, video og stereoanlegg. Toppmodellen kan dessuten tilkoples PC via serieport, CD-ROM via SCSI 2-port, og telefon via telefonplugg. Boksen inneholder modem og plass for smartkort.

Kommer julenissen?
Canal Digital ønsker å friste både Nordens 1,2 millioner parabolbrukere og 5 millioner kabelabonnenter med digitale kanaler. I tillegg til grunnpakken med nasjonale tv-sendinger, tilbyr Canal Digital en 20-kanalers underholdningspakke til 129 kroner pr mnd, plusspakke til 198 kroner, spesialkanaler, betalingskanaler og Internett. 60 kanaler er bare foreløpig. Neste år øker tilbudet til 100 kanaler.
Vi er enige med styreformann Per Tengblad i Canal Digital, som mener at TV nå blir et helt nytt, toveis, interaktivt medium.
Nå håper vi bare at julenissen har skjønt hva vi ønsker oss, og at han kommer til vanlig tid.
Hvis han da ikke bare blir sittende på polen, og se TV hele julekvelden…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse