Annonse


Nytt puff for Alcatels SkyBridge

Prosjektet ledes av den franske telekomgiganten Alcatel Alsthom.

SkyBridge vil bestå av 64 satellitter til en verdi av 24,7 milliarder kroner, og skal være operativt fra 2001. Systemet skal tilby bredbåndstjenester for høyhastighets Internett- og multimedia.

Ny investor
– Vi venter en ny investor allerede neste uke, sier pressetalsmann Beatrice Mandine ved Alcatel Alsthom i Paris.

Hun ønsker ikke å opplyse hvor mye Toshiba har gått inn med, og hvor stor del av prosjektet som til nå er finansiert. Alle partnerne skal være på plass innen utgangen av året, opplyser Alcatel til nyhetsbyrået News Wire.

Annonse


Norsk interesse
– Vi forventer å få en omfattende kontrakt på leveranser av frekvensomformere, sier Jørgen Galteland som arbeider på markedssiden i AME Space.

AME Space-kontrakten kan lett komme opp i hundre millioner kroners klassen , mener Galteland. Den vil omfatte moduler som omformer inngående signaler med en frekvens på 14 GHz, til utgående med frekvens på 12 GHz. Til sammen dreier det seg om mellom 5.000 og 10.000 moduler, som sannsynligvis blir fordelt mellom flere leverandører, opplyser Galteland.

Konkurrent
Alcatels hovedpartner i prosjektet er det amerikanske satellittkonsernet Loral Space & Communications Corporation. Samarbeidet innebærer kryssinvesteringer mellom Lorals geostasjonære satellittprosjekt CyberStar og Alcatels lavbanesatellittprosjekt Skybridge, blant annet innen utvikling av de to prosjektene og felles markedsføring.

Viktigste konkurrent er Iridium-prosjektet, som til nå har 34 av totalt 66 sattellitter på plass. Motorola er viktigste drivkraft bak Iridium, og med Nippon Iridium som en av de største aktørene.

Bred interesse
Toshiba, som allerede har et samarbeid med Alcatel i MTSAT-programmet, er ifølge Tadashi Okamura interessert i alle sider ved SkyBridge-systemet. Okamura leder Toshibas virksomhet innen informasjons- og kommunikasjonssystemer. Satellittene skal bygges ved Alcatels fabrikker utenfor Toulouse i Sør-Frankrike, og har vært under prosjektering siden 1993.

SkyBridge-systemets 64 satellitter vil gå i en lavgående bane 1.460 kilometer over jorden (såkalte LEO). Systemet får globalt virkeområde, og er rettet inn mot både bedrifts- og forbrukermarkedet.

1.000 x ISDN
SkyBridge vil tilby tilsvarende tjenester som finnes på de jordbaserte høyhastighets-systemene. Nedlastingshastigheten blir opp til 60 Mbps, tilsvarende 1.000 ganger raskere enn en tradisjonell ISDN-linje.

På returforbindelsen vil kapasiteten være opp til 2 Mbps. Trafikken vil gå via lokale operatører og tjenestetilbydere, ifølge Alcatel.