TelenorItalia

Annonse


DECT eller DCS 1800 i Italia?

TelenorItaliaTelenor forbereder seg allerede på å delta i konsesjonsrunden, i samarbeid med selskaper som British Telecom. Men det er mulig at kampen om kundene blir hardere enn planlagt for den nye operatøren. I tillegg til konkurranse fra to etablerte operatører på GSM 900 vil nemlig Telecom Italias nye DECT-nett være på jakt etter markeder.

Rettens vei
Telecom Italia har lenge arbeidet med dette DECT-nettet i store byer i landet. Men domstoler (italienske og EF-baserte), sammen med de etablerte operatørene, har lagt kjelker i veien for TIs fremstøt.

Begrenset mobilitet
Nå har imidlertid den italienske samferdselsministeren, Antonio Maccanico, gjort det klart at Telecom Italia vil kunne starte sitt DECT-nett samtidig med at den tredje mobillisensen utdeles. Dermed vil den gamle monopoloperatøren få anledning til å konkurrere med mobiloperatørene om kunder som har begrenset krav til mobilitet.

DECT fungerer blant annet dårlig når biler (eller trikker) beveger seg raskere enn 40 kilometer i timen – og det er først og fremst snakk om et by-nett.

Annonse
Interesse
De to andre operatørene, Telecom Italia Mobile og Omnitel, ønsker begge å bygge ut DECT-nett. Men foreløpig er det Telecom Italia som er kommet lengst, etter å ha investert mer enn 3 milliarder kroner hittil i år, på DECT-infrastruktur i 30 italienske byer. Selskapet har ventet på klarsignal i mer enn et år.

Samtidig er regjeringen blitt kritisert fra såvel egne tele- og antitrust-regulatorer som fra Brussel. Problemet er imidlertid at vilkårene tolkes forskjellig i de forskjellige instutisjonene, noe som gjør at Macciano åpenbart har bestemt seg for å skjære i gjennom:

Hardere konkurranse?
– For øyeblikket er det klart at TI får sette i gang sitt nett, den nye operatøren får også starte sitt DCS 1800-nett – og så får vi se hva som skjer når det gjelder de to andre mobiloperatørenes ønsker om å konkurrere i lokalmarkedene ved hjelp av DECT , sier ministeren.

Hvis det åpnes for det siste, vil det si at konkurransesituasjonen for Telenor og samarbeidspartnerne i Albacom-konsortiet kan bli vesentlig vanskeligere allerede før Albacom eventuelt får sin lisens. DCS 1800-nettet vil ha spesielt god dekning i byområdene, så det vil ikke være interessant for Albacom å satse på DECT i tillegg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse